Новият модел, с който управляваме кризата от COVID-19 вече дава своите ясни резултати. В момента не затваряме нито една от областите и бизнеса. Държим на Етап 2, с риск от Етап 3, защото всичко се базира главно на капацитета на интензивните легла в болниците.

Това заяви пред медиите министър-председателят Кирил Петков, по време на правителственото заседание, цитиран от Дарик.

И допълни: Едновременно с това имаме потенциални мерки в областите, защото има заболели учители, но това е на ниво области, а не масово затваряне. За първи път имаме ясна прогноза накъде вървят нещата. 

Добрата новина е, че интензивните легла засега не се запълват с опасна скорост, но го следим този индикатор, каза още Петков. 

Преди началото на заседанието на министерския съвет, Петков заяви: "Заради новия модел, който постигнахме, много от областите вече трябваше да са затворени на база нива на заболеваемост, но те не са затворени. Добрата новина засега е, че мерките остават много меки", допълни Петков.


"Във връзка с динамичното развитие на ситуацията в някои области на страната - София, София-област, Пловдив, Благоевград, Перник, Стара Загора, където заболеваемостта е най-висока се обсъждат въвеждането на нови мерки", обяви по-рано главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседанието на Националния пандемичен комитет.

София ще въведе противоепидемичните мерки от етап 3 на националния план за управление на пандемията. Предстои решение на националния щаб, в което подробно ще бъдат разписани и новите мерки.

„Ще предложим ограничаване на 50% в капацитета на работа в някои обекти, сред които заведения за хранене и развлечения”, добави Кунчев.

Обсъжда се и присъствено обучение на учениците на места на ротационен принцип.