Ваксините са с едно и също международно непатентно наименование, разработени са на базата на една и съща технология - информационно РНК. Различават се броя на дозите и методите на съхранение. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция за лекарствата.

По думите му на този етап изследвания по отношение на фертилитета и влиянието на ваксините срещу COVID-19 не са правени.

На въпрос колко дълго трае имунитетът от ваксината, проф. Гетов отговори, че към момента има данни за 6-месечен период наблюдение, през който защитата от заразяване с коронавируса остава висока.

Не бих казал, че одобрението на ваксината на "Модерна" се е забавило, първоначалният график беше 12 януари, в последствие бяха мобилизирани всички налични сили и ресурси, работихме и по време на празниците, и в резултат беше ускорена процедурата, така че в първата седмица на годината да имаме втора одобрена ваксина. Това обясни в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата.

И двете ваксини - на "Модерна" и "Пфайзер-Байонтек" са разработени на базата на една и съща технология за информационна РНК. Има обаче съществена разлика по отношение на условията на съхранение и броя на дозите в един флакон, обясни проф. Гетов.

Ето и какви са основните разлики между двете ваксини:

Новата ваксина на "Модерна" е с един месец по-дълъг срок на годност - 7 месеца, съхранява се между -25 и -15 градуса. След размразяване веднъж, тя не подлежи на повторно замразяване, с което трябва да бъде съобразена и ваксинационната кампания, обясни проф. Гетов.

Приложението е абсолютно същото, в горния мускул на ръката. Всеки човек обаче трябва да се консултира с личния си лекар за поставяне на ваксината, препоръчва проф. Гетов.

Той даде пример с няколко групи хора, за които не е препоръчителна ваксинация:

  • да не е хипералергичен
  • да не е имал тежки алергични реакции
  • да не е имунокомпроментиран
  • да няма обострено заболяване към момента на ваксиниране
  • особено внимание към пациенти, които са на терапия за разреждане на кръвта

Към страничните ефекти на ваксината на "Модерна" са:

  • болка на мястото на убождане лека температура
  • главоболие
  • леко замайване

Това е стандартно за всички ваксини, категоричен е проф. Гетов.

В процеса на одобряването на ваксините стана ясно колко добре работи регулацията на лекарствата в ЕС. Тогава, когато производител на руската ваксина подаде документи в Европейската агенция по лекарства, аз ви гарантирам, че те ще бъдат подробно разгледани, както всички останали, обясни проф. Гетов. Първи документи подадоха от "Пфайзер", след това "Модерна", в момента разглеждаме "Астра Зенека", допълни ученият.

Той обаче не може да каже категорично кога първите дози от "Модерна" ще бъдат доставени у нас.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!