60 души от Бургас са под 14-дневна карантина заради заразата с коронавирус. Това съобщи началничката на Отдел „Противоепидемиологичен  контрол” в РЗИ-Бургас д-р Мирослава Киселкова.

„Техният брой се увеличава“, каза тя. 

Шефът на ВМА спешно огласи притеснителни новини за коронавируса и грипа

„Това са най-вече хора, които се завръщат от Италия. Всички идващи от там, които са били в Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас, са изследвани за коронавирус и резултатите са отрицателни“, заяви д-р Киселкова пред bTV.

„В Инфекциозното отделение няма нито един пациент под карантина“, уточни тя. 

Според нея е възможно грипната ваканция в Бургас да бъде удължена. 

„От 25 януари до 5 февруари бе обявена грипна епидемия на територията на област Бургас. Тогава имахме завишена заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания, но след като отмина пика, бе отменена епидемията. През последната седмица се установи завишение на броя на болните“, заяви д-р Киселкова.

„Достигнаха се епидемичните стойности и се взе решение от оперативния щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания да се обяви отново грипна епидемия. На 6 март ще се съберат членовете на Оперативния щаб, за да вземат решение дали ще продължи епидемията или не“, добави тя.

„Взети са пет проби от пациенти със симптоми на грип. Три от тях са положителни за грип Б. Най-много боледуват децата между пет и 14 години“, заяви лекарката.

Пред лекарските кабинети в Бургас се вият дълги опашки. 

„Днес е малко по-спокойно. Имали сме три случая от сутринта, но ни прави впечатление, че в края на миналата седмица, както и в понеделник, имахме доста хора с остри респираторни заболявания. От колегите от лабораторията разбрах, че има много положителни проби за грип от тип Б“, каза в разговор с репортера Лора Стаматис д-р Росица Панекова.

„Симптомите са обичайните като при всяка вирусна инфекция – с болки в гърлото, хрема, болки по мускулите, в ставите. При някой има висока температура, а при други е по-ниска. От пациенти разбрах, че трудно се намират антивирусни препарати“, каза още лекарката.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!