Лекари от Луизиана: Тези храни предпазват от COVID-19
Лекари са открили наличието на връзка между вкусовите рецептори и тежестта на протичане на коронавируса
Лекари от Батън Руж, Луизиана, са открили наличието на връзка между вкусовите рецептори и тежестта на протичане на коронавируса, предава БТА. Според специалистите ако хората са свръхчувствителни към горчивата храна, рискът за тях от зараза с COVID-19 намалява.
Изследователите предполагат, че свръхчувствителността към горчивата храна е свързана с голям брой рецептори, които подсилват естествената защита на организма срещу инфекции, в това число и срещу COVID-19.
Специалистите отбелязват, че ако човек не усеща силна горчивина или изобщо не различава горчив вкус, то той трябва да бъде много по-внимателен. Те напомнят, че съществен рисков фактор за зараза и смърт от заболяването е възрастта.
Рискът от смърт при пациенти над 80 години е 18%, докато при индивиди на възраст между 20 и 30 години той се изчислява в стотни от процента.
Проучването показва още, че хората, които са свръхчувствителни към горчива храна, обикновено са на по-млада средна възраст. Това предполага, че чувствителността на рецепторите намалява с напредването на възрастта.
Отслабената способност да се усеща горчив вкус се оказва пряко свързана с по-напредналата възраст. Така и двата фактора се явяват рискови за зараза с COVID-19, отбелязват изследователите.
Последвайте ни
0 Коментара: