Тестовете за коронавируса ще се поемат от държавата, когато става въпрос за зараза в колектив. Това заяви в интервю главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Ако има положително дете от клас, родителите няма да бъдат карантинирани, освен ако и тяхното дете не е с коронавирус, уточни експертът. 

"Ако зависи от мен КПП-та и затваряне няма да има. Трябва да има десетократно увеличение на заразените, за да се случи", разкри доц. Кунчев. 

"България е на 19-то място от 31 страни в Европа по заболеваемост от коронавирус. Испания е водеща с 12 пъти повече от страната ни. Данните за смъртността и засегнатите медици у нас ме притесняват повече", коментира главният държавен здравен инспектор. 

Шлемовете са по-подходящи за деца, защото дишането е по-лесно. Всичко зависи от удобството на детето, разкри доц. Ангел Кунчев. 

Той отговори и на твърдения на доц. Мангъров, че доц. Кунчев му се е обадил по телефона и му е казал да си затваря устата. 

"Писна ми да отговарям на хора, които не са виждали болен от COVID-19. Не съм му казвал да млъкне. Няма как да му оказвам натиск.

Главният здравен държавен инспектор призова доц. Мангъров да не обърква хората.

"Нека да мисли каквото си иска. Когато с факти и цифри се доказва колко помагат маските, не трябва да казваш, че това е глупост. Първо да влезе в отделението по COVID, защото не е стъпвал там", категоричен бе д-р Кунчев.