2627 са заразените с коронавирус у нас. 35 са новите случаи за последното денонощие. Това съобщи на пресконференция зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Осем са новите заразени, които са настанени в болница. 68 е броят на новите излекувани, с което броят на хората, преборили вируса, стават 1 390 души.

Направените за последните 24 часа PSR тестове са 1276.

За последното денонощие няма починали. 10-те нови случая, които се появиха, са от последните два месеца – април и началото на май, когато част от болниците не са докладвали.

Както БЛИЦ съобщи, по-рано днес световният брояч на епидемията от COVID-19 Worldometers показа шокираща статистика за България. Справка на страницата сочи, че новозаразените в България са 42-ма, а починалите са 12 души.

Зам.-министър Жени Начева уточни, че в момента в системата работят и имат достъп до нея 77 здравни заведения, 144 лаборатории, от които 32 са одобрени от МЗ.

"Винаги сме били честни, откровени и прозрачни. Това, което в момента сме изравнили между хартиения носител и електронния, също се прави прозрачно.

Всеки ден вече ще подготвяме съобщение до медиите по този въпрос, за да не се почуват интерпретации. Така ще се обявяват за 24 часа резултатите, за да бъде ясно информацията", каза още Начева.

Занапред данните ще се обобщава в 00:00 часа за предходното денонощие. Информацията за новите случаи ще се качва на сайта отново в 8 часа.
 
„Днес за първи път се промотира тази информационна система. Щеше да буди голямо учудване, ако нямаше разминаване на числата”, каза проф. Тодор Кантарджиев.

По отношение на разминаването в смъртните случаи той каза, че в началото на април, когато една част от болниците (най-натоварените) са влизали в системата, са правили грешка да не качат 1-2 случая, защото са приемали друга причина за смъртта.

Никакъв интерес няма МЗ,  хората, които 3 месеца работят в тази система и всички, които си трошахме нервите, да лъжем дали изследваните за К-19 са 1200 или 1250 или умрелите са с 10 повече или по-малко”, каза проф. Кантарджиев.  

„Винаги, когато се събират данни по електронен начин, е важно те да се равняват в определен час”, добави той, давайки пример за втори проблем, предизвикал разминаването в данните.

На брифинга директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев хвърли малко повече светлина по повод част от новопоявилите се случаи на починали.

Става въпрос за пет пациенти. Случаите са от началото на месец април. Най-младият починал е на 53 години, а най-възрастният – на 86. Всички починали са имали придружаващи заболявания. 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ