Първи случай на заболял от морбили е потвърден от РЗИ – Велико Търново. На 1 април в Инфекциозно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” е приет пациент от община Елена, със съмнение за морбили.

Диагнозата е лабораторно потвърдена на 2-ри април от Националната референтна лаборатория „Морбили, паротит и рубеола”. Касае се за млад мъж с оплаквания от страна на горните дихателни пътища (болки в гърлото), повишена температура, обрив по тялото, конюктивит.

Доц. д-р Ангел Кунчев, д.м.: Епидемията от морбили ще намери неваксинираните в следващите 2 години

Резултатите от проведеното епидемиологично проучване показват, че най-вероятно се касае за внос на инфекцията от чужбина. От РЗИ – Велико Търново са извършили проверка и са връчили предписания на всички общопрактикуващи лекари, обслужващи населението на община Елена с указания относно незабавно издирване и обхващане с имунизация против морбили, паротит и рубеола на всички неимунизирани деца от 13 м. до 18 г.

Шарката при децата – какво трябва да знаем?

Джипитата ще извършват с повишено внимание прегледите на пациенти с катарални симптоми от горните дихателни пътища, неясен фебрилитет и обриви, като целенасочено ще се търсят анамнестични данни за контакт с болни от морбили. Ще се наблюдават всички контактни на морбили лица до 17 ден от началото на контакта. Незабавно ще се извърши имунизиране на всички контактни на болния от Елена неимунизирани деца от 13 месеца до 18 г., при липса на противопоказания за имунизация и наблюдение до 17 ден от контакта.