„Щом се налага, ще се съобразим и няма да приемем пациенти с планови операции. Това не изключва спешните случаи, които и момента са страшно много, включително и Covid-пациенти с тежки тромбози – запушване на техните съдове, за които трябва да намерим начин да окажем помощ своевременно“.

Това каза пред БНР проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт, ръководител на научноизследователската група „Пост-Covid-19 синдром“ и началник на Отделение по Кардиология в МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен.

Тя коментира това във връзка с новата заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за временно преустановяване на плановия прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната.

Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Българският кардиологичен институт започна програма, свързана със заболяването Covid-19.

"Ние сме едни от първите, които стартираха програмата. Такива програми има по целия свят, които установиха, че всеки четирима от 5 пациенти, преживели Covid-19, имат оплаквания.

68% от тези, които са преживели Covid-19, не могат да си изпълняват пълноценно работните си задължения, повече от 50% от оцелелите след Covid-19 имат повишен риск за смърт в рамките на 6 месеца след заразяването“, допълни проф. Яна Симова. 

Българският кардиологичен институт е провел проучване сред 2628 граждани, които са се заразили с коронавирус.

„От тези повече от 2600 души 70% са се лекували вкъщи. Има 13%, които са били за болнично лечение, но са могли да стигнат до болница“. 

„От тези хора, които ни се обадиха и споделиха своите оплаквания, установихме, че 80% от преболедувалите имат поне един персистиращ симптом. Много от тях имат повече от един - по 4-5 даже и повече от 5. Най-честият симптом е умора при повече от 60% от хората. Следва по честота прескачането на сърцето - при 38%  от хората. Около 32% от хората имат задух при усилие“.

Тя отправи призив да се ваксинира по-голям процент от пълнолетното население.

„Ваксинацията се оказа, че предпазва не само от заразяване, но и от влизане в болница, от смърт, от развитие на постковидните състояния.