Профилактиката остава единствената панацея за лечението на рак. Това каза д-р Валентин Иванов, началник на Хирургично отделение в Комплексен онкологичен център – Пловдив,  пред "Фокус".

"Профилактиката на този етап е една от най-важните дейности, която трябва да се извършва, както  от страна на здравните органи, така и профилактика от страна на самите хора, които трябва повече да мислят за своето здраве.

Това е един многопластов процес, който все пак има и някои съвсем елементарни неща, които ако се извършват, те ще направят така, че много голяма част от пациентите да бъдат диагностицирани в съвсем ранен стадий и да бъдат изцяло излекувани", обясни Иванов.

По думите му най-често ракът на млечната жлеза се установява, когато пациентът, а не лекарят, намери бучка в гърдата.

"Тя може да бъде малка, по-голяма или пък да деформира цялата гърда. Това най-често го прави самият пациент. Но това вече е не съвсем ранен стадий на откриване на заболяването. Най-правилното е, когато не пациентът си открие заболяването, а то се открие при профилактичен преглед от лекаря, който го преглежда и напипа образувание на гърдата, което е категорично съмнително подсказва туморен процес. 

При последващи  извършени ехография и мамография, характерни за определена възраст и които биха могли да хванат туморите в съвсем, съвсем ранен стадий и да го диагностицират тогава, когато е извън клинична проява", допълни д-р Иванов.

"Наистина  безнадеждни случаи няма. Винаги има определен начин за лечение на пациентите, те се разделят на стадии, в зависимост от придружаващите заболявания, както и други утежняващи състояния и разбира се лекуват по различен начин. Тези, които се смятат за безнадеждни, обикновено го посочват  в трети или в четвърти стадий, но това не е вярно.

Много от тези хора се лекуват много успешно с химиотерапия, с лъчетерапия. На някои от тях допълнително се назначава оперативно лечение и в крайна сметка тези хора живеят с по-добро качество на живот, както и живеят много дълго, при условие че процесът да кажем е много напреднал", допълни д-р Иванов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук