Руската ваксина срещу новия коронавирус "Спутник V" осигурява имунитет срещу инфекцията за повече от две години, съобщи директорът на руския Национален изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" Александър Гинцбург.

"Ваксината "Спутник V" ще дава имунитет за две и повече години, ще ни защитава. За колко време ще ни защитават ваксините, създадени на основата на РНК-вектор, не е известно на никого", казва той в интервю за документален филм.

Гинцбург каза, че все още има антитела срещу новия коронавирус, осем месеца, след като се е ваксинирал със "Спутник V".

Ваксината "ЕпиВакКорона" може да осигури имунитет срещу COVID-19 минимум за половин година, заяви междувременно генералният директор на руския Държавен научен център по вирусология и биотехнологии "Вектор" Ринат Максютов в интервю за същия документален филм.

Прогнозата е въз основа на данни от изпитанията на ваксината, разработена от "Вектор", върху животни.

Той каза също, че при повечето преболедували Covid-19 имунитетът спада след шест до десет месеца.

"Никой не е защитен от повторно заразяване, дори и преболедувалите, които имат високи титри на специфични антитела при контакт със заразени с висока вирусна тежест. Никой не може ад изключи попадане на вирусни частици в организма на преболедувалите.

При много преболедували може да се създаде пожизнен имунитет, при повечето прекарали болестта имунитетът се понижава след шест до максимум десет месеца ще е нужна допълнителна стимулация на имунитета", смята той.