Лепенки за тяло срещу коронавирус! Реклами на продуктите със съмнителен ефект заливат сайтовете за продажби, сигнализират зрители на Нова телевизия.

От асоциация  „Активни потребители” смятат, че офертата с лечебните лепенки е поредната измама в интернет, а магическите им свойства трудно могат да се докажат.

През последните седмици „лечебните” лепенки активно се предлагат в сайтовете за споделено пазаруване. Според офертите – продуктът ефективно подпомага лечението на коронавирус и подсилва имунната система. А резултатът от лечението идвал след броени дни.

Според указанията лепенките се поставят на определено място по тялото и по точна схема. 

Офертата с чудодейните лепенки я има в много сайтове с обяви. Обещаните ефекти – са същите. Търговецът – също, провери Георгиев в рубриката "На твоя страна" в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България".

Препоръчаната продължителност на „лечебния” сеанс е от 10 до 20 дни, което означава, че трябва да се платятоколо 100 лв. за седмична схема или до 200 за по-дълготраен здравословен ефект и защита на имунитета.

„Слабите ни места като потребители са страхът и изкушението. И точно там паразитират всички видове измами.

Няма как да вярваме на подобна оферта при положение, че в целия свят стотици хиляди лекари и хиляди институти работят по темата за създаване на лекарства и ваксини, и накрая изведнъж се появява в малки обяви в интернет твърдение, което ще излекува пандемията, която блокира света, срещу 18 лева. Не е възможно това”, смята Богомил Николов от„Активни потребители”.

За да претендира за лечебно действие един продукт - трябва да е минал през редица изпитвания и да е регистриран от Агенцията по лекарствата, обясняват от фармацевтичния съюз. 

„Продуктите, които се използват в медицината, подлежат на различни видове регистрации, одобрения и т.н. Те не се предлагат свободно на пазара. А в случая имаме претенции, които са не само към медицински изделия, а дори за лечение.

Понякога нерегламентираните лекарства могат да бъдат много опасни”, обясни още Николов.„Нямат право да претендират за лечебно действие. На всеки му се иска да има бързо решение на този проблем. Това няма как да стане толкова бързо.

Нито имат някакви изпитания тези лепенки. Това е абсолютно незаконно”, категоричен е Димитър Маринов.

Комисията за защита на потребителите стартира проверка за нелоялна търговска практика, която цели да заблуди потребителите.

„Направили сме контролна покупка, тъй като е необходимо да извървим целия път за наличие на нелоялна търговска практика.

Както е известно към момента и с официалните позиции на СЗО, и на всички авторитетни международни медицински институти – такова надеждно лечение е на път, но все още не е открито.

Така че всички подобни неща навяват съмнения за некоректност и всеки един отделен случай – ще бъде разследван”, заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

 Освен, че ползата от подобни продукти е съмнителна, те могат да предизвикат и странични здравни ефекти, предупреждават експертите.

Гаранция за състава и лечебния ефект на всеки продукт, който претендира за такова действие, дават само аптеките и дрогериите, припомнят от бранша.

Инструкциите за използването на лепенките, които откриваме в обявата, обаче са изключително професионално написани, което лесно може да заблуди потребителите, предупреждават специалистите. 

Кутия от 10 лепенки се продава за 18 лв., а ефектът с пресичането на инфекцията идва бързо, обещават рекламите, които откриваме.

Контролът в интернет на продукти, които претендират за чудодейни лечебни ефекти, е труден, признават експертите. Което води до бум на подобен тип измами.