Нови изследвания показват, че тежка COVID инфекция се равнява на 10 г. състаряване на мозъка. Това заяви ръководителят на Института по психично здраве проф. Ваня Матанова пред bTV. 

По думите ѝ причината е, че при коронавирус количеството кислород към мозъка намалява и това води до нарушения във функционирането му.

„2-3 месеца след инфекция се появяват нарушения на краткосрочната памет – губим информация и не можем да активираме вече приета, запомнена информация“, обясни проф. Матанова. 

Тя уточни, че апаратната вентилация е сериозен фактор за такова развитие.

Подобни нарушения на паметта се виждат при пациенти на от 20 до 70-годишна възраст, няма данни за деца, но при хората с когнитивни нарушения или деменция влошаването е изключително сериозно, предупреди експертът.

Тя посъветва болните и близките им при тежко протичане на COVID-19 да търсят консултация с невролог, невропсихолог или клиничен психолог.

Често се налага прием на медикаменти – както се е случило и с проф. Матанова, след като тя самата прекарва коронавируса. Освен това обаче помага и т.нар гимнастика за ума – четене на книги и решаване на кръстословици.