Трети случай на тропическа треска е регистриран у нас, сочи статистиката на Националния център по заразни и паразитни болести. Става въпрос за вируса Денга, предава "Телеграф".

Инфекцията е известна като „трошащата кости треска“ заради силните болки, които предизвиква в ставите и мускулите. Повечето болни обаче имат леки симптоми.

Внос

В България става въпрос за така наречените вносни случаи, при които хора, пътували в чужбина, се разболяват от инфекцията. Към момента за щастие няма заразен човек на наша територия.

Причината за регистрирането на все повече болни у нас е фактът, че в световен мащаб заболяването се разпространява с все по-голяма сила, обясниха специалисти.

Преносител на заразата е вид комар, който се среща и в България. Наскоро пред вестник „Телеграф“ професор Тодор Кантарджиев предупреди, че има риск от внос на тропически инфекции, в това число Денга и Чикунгуня.

„Ако бъде допусната вносна Денга у нас в периода, когато имаме много тигрови комари, ще имаме и така наречените нашенски случаи, т.е. болестта може да започне да се разпространява и у нас. Това може да се случи, ако не се вземат мерки.

Всички, които се връщат от чужбина и имат температура и треска, трябва да бъдат изследвани и изолирани. Не бива да намалява бдителността за малария и за другите тропически трески“, предупреди още той.

Епидемия

През отминалата година са докладвани общо 105 местни случая на заразяване в Европа - 66 в Италия, 36 във Франция, и 3 в Испания.

Най-сериозно е положението в Бразилия, Аржентина и Парагвай. Наскоро Министерството на външните работи на Република България препоръча на българските граждани да бъдат бдителни поради значително увеличилия се случай на болестта Денга в Аржентина и по-специално в района около Буенос Айрес.

32-ма души са починали от болестта там само от началото на годината, което е най-високият брой за всички регистрирани епидемии в страната.

Още миналата година СЗО предупреди, че треската Денга представлява пандемична заплаха и е най-бързо разпространяващото се заболяване, пренасяно от комари, в света. Съществуват ваксини и специално отглеждани комари, съдържащи бактерия, наречена Wolbachia, за борба с Денга. Няма обаче специфично лечение за заболелите от вируса.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук