Въвеждат се по-строги мерки в Кюстендил, след като областта попадна в тъмночервената COVID зона. Това стана ясно на брифинг на Областния кризисен щаб, информира „Фокус“.

Вече са надминати 500 на 100 000 души заразени с коронавирус в района. 

Това налага учениците да преминат на обучение на ротационен принцип, съгласно графика на Регионално управление на образованието. Отворени остават детските градини и яслите. Преустановяват се груповите туристически пътувания, както и посещенията в болници и специализирани социални институции.

Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, детски центрове и т.н, преустановява се провеждането на събития от частен характер – сватби, кръщенета и др. Спира се и провеждането на конгресни и конферентни мероприятия, семинари и обучения.

Ще пострадат и масовите мероприятия. Преустановяват се музикални фестивали, събори и селищни празници.

Няма да може да се провеждат и масови спортни събития на закрито, а включените в годишния спортен календар събития ще бъдат без публика.

Затварят се за посещение фитнес зали, спортни зали, клубове, басейни и т.н.

Посещението на културните центрове – кина и театри ще бъдат до 30 % от капацитета,  музеите и галериите ще се затворят.

Всички управители на търговски обекти не трябва да допускат повече от 1 човек на 8 кв. м. На пазари, тържища и базари трябва да се организира еднопосочно движение.

Новите ограничения ще действат до 10 ноември, а на 1 ноември ще се направи преглед на изпълнението им. В зависимост от тенденциите в областта може да се върви към тяхното затягане или облекчаване.