Годината 2020 премина под черното знаме на пандемията - една от най-значимите от времето на прочутия „испански грип“ от 1917-1919. По актуализирани данни тогава са загинали 17 млн. души, пише "Труд".


COVID-19 все още не е надминал тези резултати, като засега стои на нивото на "грипа от Хонконг", който отне през 1969-1970 около 4 млн. живота. Във всеки случай имам чудесни новини за вас - човечеството ясно показа, че не е научило нищо.

Дори в супертехнологичния XXI век той се бори срещу заразата със средновековни методи и с гореща вяра - и те определено ще работят, но защото няма как да бъде иначе?

Коронавирусът ни демонстрира, че ако в света се появи епидемия с 90% смъртност (такава се беше появила през XIV век), ние пак със сигурност ще ползваме манивелите, независимо от наличието на всички iPhone, телевизори и космически полети.

Китай, Корея и Япония, както и другите азиатски страни, които се представиха отлично, и за разлика от Европа, Русия и Америка, те знаят как и със сигурност ще се справят с този проблем.

Приликите между епидемиите от чума и COVID-19 могат да се видят през историята на човечеството. Средновековната инфекция идва от Азия (Монголия), и чумните бацили поразяват първо Италия.

През 1347 година галерите с моряци, заразени в Египет, стигат до сицилианския град Месина. Европа незабавно затворя границите си и престава да допуска жители на другите държави, а пътищата между градовете са блокирани от войници.

Гражданите на Месина търсят спасение в Катания, но там не им е позволено заради карантината. Наистина, предпазните мерки не дават резултат и скоро и хората от Катания умират от чумата.

Генуа прави най-радикалното нещо - слага катапулти на кея, и така потапя цял флот от бежанци, но пак без резултат ... и през януари 1348 г. в Генуа 90 000 граждани на републиката стават жертви на чумата.

Възрастен умира за 2 дни, а след това възрастни хора и деца - за няколко часа. Във Венеция е въведен своеобразен ПиСиАр тест - търговец, пристигащ в града, трябва да осигури 2 (!) свои роднини за заложници, които ще бъдат екзекутирани, ако той е заразен с чумата. Тези ПиСиАр тестове се оказват "косата" и скоро 80% от венецианците измират от инфекцията. 

През XXI  век корабите не са потопени, но затварянето на границите изобщо не помогна и коронавирусът се разпространи моментално. Въздушната и наземната комуникация между повечето държави спря за цяла година, но това изобщо не повлия на втората вълна от коронавирус.

Средновековните лекари препоръчваха да се слагат чинии с мляко в къщите, смятайки, че то ще абсорбира инфекцията. Препоръчваха да се пренощува в конюшните, защото дъхът на конете унищожавал чумните бацили. Оцетът се превърна в дефицитна стока и през 1349 г.

Лондон е възмутен от неговото поскъпване с 20 (!) пъти, защото хората са сигурни, че той изгаря чумата за секунди. Тази спасителна течност те започват да добавят буквално към всичко, и между другото, така на бял свят се появяват салатите с оцет в кухните на европейските страни.

Имало слух, че шафранът също помага. Преди това тази подправка е била транспортирана от Персия в микроскопични дози, а след това цените за нея скачат рязко.

Заслужава си да си припомним как някой пусна в руския интернет слуха, че лимоните и джинджифилът са необходими за предотвратяване на COVID-19 и населението масово се втурна по магазините.

В рамките на един ден цената на лимоните стигна 400 рубли ($5,32) за кг, а цената на джинджифила — 2000 рубли ($26,58). А защо точно те? Е, трябва да има нещо в тях, което да помогне! 

Остава и малка радост — хората днес не последваха примера на средновековна Европа, като не пуснаха паяци в къщите си. В онези години изведнъж на хората влиза тази ''муха'' в главите им, че големите тарантули уж попивали чумната отрова.

Докато не разбраха, че това не е така, и много граждани не умряха от ухапвания от паяк. Но това сред хората ... не е от вчера.

Носеха се и маски по време на епидемията от ''Черната смърт''. Да, същите, които бяха изобразени на гравюрите: с огромен клюн на полудял гарван. Носенето на маски също беше задължително във Флоренция, и да, трябваше да се закупят със свои собствени пари.

В „клюна“ се слагаха торбички с натрошени розови листенца, дафинови листа и тамян, осветени в църквата. По-бедните хора покриваха лицата си с парцали, напоени с оцет или кравешки тор (!!!).

Ако нямаха маски те можела да бъдат изгонени от града. Както през XXI век, и тогава възникнаха битки между противниците и поддръжниците на „режима на носене на маска“ и веднъж дори се стигна до пробождане с кама. 

Сега битките са само в интернет, така че за щастие никой не е убит.

Във Франция и Свещената Римска империя е въведено наказание за „фалшивите новини“: ако човек разнася лъжи, водещи до смут, които току-що е чул от сестрата на своя братовчед, който пък е от обкръжението на кмета - става дума за смъртта на населението от чумата в съседен град, то тогава е можело да му отрежат езика, да го глобят и да го бият с камшик.

За да се избегне паниката, във Венеция на роднините на починалия е било забранено да носят траурни дрехи и да поставят ковчега с починалия на прага. В Русия за „фалшиви новини“, свързани с  COVID-19, можете лесно да получите глоба от 300 000 рубли ($3988), плюс до 5 години затвор.

Изненадващо е, че и през  XIV век Виетнам, Корея и Япония се спасиха от ''Черната смърт''. Корейците и виетнамците спешно издигнаха кули по границите със стрелци - "далекобойци", които убиваха със стрела всеки, който се появи пред очите им.

През 1332 г. японският император Го-Дайго изпраща медицинска експедиция в Китай, за да разбере за каква болест става дума и как да се справи с нея. За завърналите се лечители той построил къща на ръба на морето и оставяйки им храна за един месец.

След като ги държи там под карантина, на всички им било позволено да се приберат по къщите си и да представят доклад. 

Изненадващо, но дори и сега същите азиатски държави направо смазаха първата вълна на COVID-19 и лесно се справят и с втората - само 35 (!) човека починаха във Виетнам. Въпросът е в дисциплината на хората в тези страни и в строгите мерки за проследяване на болните: включително и  с "дронове", които да откриват хората с високи температури.

Както и при коронавируса, през Средновековието никой не е вярвал, че чумата се е появила сама. Както, и че всички тези купища от трупове по улиците се дължат на неизвестен мъж, хранил се с мармоти в Монголия?

Не може да бъде! А сега се носят слухове, че вирусът е произведен в лабораториите на специалните служби, или че е дело на Бил Гейтс, или пък китайците уж са били специално пръскани, за да се намали броя на пенсионерите. 

По същия начин през XIV век се е смятало, че някои „агенти на злото“ са донесли „чумния мехлем“ в Европа, размазвали са го по вратите на църквите, така че всички да се заразят отново.

За епидемията са били заподозряни и болните от проказа: твърдяло се е, че са хвърляли в кладенците заразата, създадена от урина, кръв и просфора. Прокажените бяха избивани, а колониите на прокажени - унищожени.

Тогава (както вече беше прието) евреите също бяха обвинени в разпространението на чумата. Първите погроми започват в Тулон, след това всички евреи са били изгонени от Цюрих, а в Базел те са били заключвани в къщите и изгаряни живи.

Папа Климент VI заповядва да не се екзекутират евреите без съд и проблемът бе решен - те били съдени и след това екзекутирани.

Четейки всичко тези неща, това наистина е цирк. Човечеството се бори с новата „чума на XXI век“ с методи от преди векове, със същия анахронизъм и същото суеверие.

То не е измислило нищо ново и в случай на по-сериозна епидемия с висока смъртност, Европа, Русия и Америка ще са рамо до рамо, но виж, азиатците ще оцелеят ... защото те си направиха своите изводи.

Изглежда, че през последните 700 години жителите на Земята са допуснали една голяма грешка. Необходимо беше не да се измислят нови модели на iPhone всяка година, а да развиват медицината.