Считам, че между средата и края на декември ще започне спад на новозаразените. Обяснявам го с това, че преди месец, когато започна качването на бройките, заразените тогава са заразили други хора, които до средата-края на декември ще започнат да се възстановяват и да заразяват други хора, заяви пред Нова телевизия вирусологът проф. Радка Аргирова.

По думите й, вирусът подлежи на много изменения, последните сведения говорят за описани около 12 000 мутации, но това е характерно за всички РНК-вируси.

„Те обаче не изменят особено вирулентността с изключение на една, при която имаме малко по-висока инфекциозност. Точно този вирус в момента се разхожда из Европа. Въпреки изменчивостта си, той има стабилна генетична структура. Това е страшно важно а нас. Ако разчитаме на ваксина, вирусът трябва да има стабилна структура”, подчерта тя.

„До днес съм намерила осем от 36 изследвани, с двойна инфекция. И осемте са Грип „А” с вируса, причиняващ ковид 19. Откриваме и такива само с грип. Все още не е ясно дали ще е по-тежко протичането, защото нямаме опит”, коментира специалистът.

Проф. Аргирова каза още, че в мръсния въздух вирусът може да стои не повече от 3-4 часа, особено ако е студено. „Затова настояваме да се чисти, да се дизенфекцира всичко”.

Що се отнася до това дали домашните любимци пренасят вируса, вирусологът заяви, че те могат както да се разболеят, така и да станат преносители.

„Мястото във вируса, което се прикрепва към клетките на хазяина, съдържа строго определени и известни аминокиселини. Има шест аминокиселини, пет от които са общи за човека, кучето, котката, норката. И от там идва тази възможност за заразяване на домашния любимец”, поясни проф. Аргирова.

Тя коментира и антигенните тестове. Според нея трябва да бъдат номинирани наравно с PCR тестовете, защото дават добра информация.

„Не се включват, защото не всички са с еднаква чувствителност. Трябва да се използват антигенни тестове с над 95% чувствителност”.