Позиция от д-р Велимир Симов, педиатър, и всички лекари и медицински специалисти в клиниката за майчино и детско здраве, Мама и Аз', гр. Плевен:

На 1 май президентът Румен Радев започна кампания срещу решение № 318 на МС от 30 април, с което се разрешава нова модерна многопрофилна болница ‚Мама и Аз‘ в София, а на 6 май обясни пред всички медии „ …в България има място за частна инициатива в здравеопазването, но специално детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет и тук държавата трябва да си стои на мястото и закъснява толкова много години да изгради една национална детска болница…“.

Въпроси: 

С какво точно проектът ‚Мама и Аз‘ в София пречи на държавата да си стои на мястото? 

Очевидно не е с предвидените 40 педиатрични легла, от които инвеститорът беше готов да се откаже, а има нещо друго?

Има ли държавен протекционизъм в софийското здравеопазване и блокада на достъпа на пациентите до конкуренцията по качество, и къде работи и за каква заплата съпругът на вицепрезидента?

Считате ли, че ние, лекарите и в частност педиатрите, сме крепостни селяни и можем да бъдем феодализирани в нечие държавно или частно здравно имение?

Независимо, че Вие г-н Президент сте издали указа за назначаването на министър-председателя Главчев и неговото правителство, не следва ли стриктно да спазвате основополагащия  конституционен принцип за разделение на властите и да не се намесвате в работа на изпълнителната власт с инструктивни призиви за отмяна на законосъобразни и правилни решения?

Считате ли, че като блокирате софийските пациенти и препятствате навлизането на конкуренцията по европейско и американско качество на практикуваната медицина, 50-те процента празни и непривлекателни легла в столицата ще се напълнят или тежкият дефицит на педиатри и медицински сестри ще се преодолее?

Считате ли, че Премиерът Главчев може законосъобразно да отменя законосъобразно решение на МС поради „съмнения“ и неустановени „факти“?

Защо никога до сега не се заехте да блокирате много стотици нови болнични легла и дейности в София, лицензирани от Вашите служебни и редовните правителства?

Може ли с блокада на конкуренцията по качество да се справим с демографската криза или да спрем пациентите и семействата да продължат да изсипват своите последни спестявания в частни болници в чужбина?

Поканихме вече премиера Главчев, а днес най-сърдечно, добронамерено и открито, в Деня на Храбростта и Великата Българска Армия, каним и Вас да ни посетите в Плевен - ние приемаме най-тежките случаи на болни деца от цяла България - за да се запознаете с възможното европейско ниво на здравеопазване в Родината – защото децата са най- ценното!

„Ние дръзнахме да си представим, направихме сами и открихме по-светло бъдеще за нашите деца“, … „Ние сме първата новопостроена през последните 50 години клиника за майчино и детско здраве в България, която отвори врати на 1 юни 2023г и постига високи резултати“.