Вчера за първи път във Военномедицинска академия е направено набиране на плазма от доброволци с антитела и вливане на първия болен в тежко състояние с такава плазма, съобщи началникът на ВМА и ръководител на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.


Щабът разкри истината за епидемията в Брестовица, заразените вече са... БЛИЦ TV

Към тази сутрин болният е афебрилен и в добро състояние, допълни ген. Мутафчийски:

„Това е първото такова преливане на плазма, само центровете по кръвопреливане могат да правят тази сепарация на плазмата. ВМА е единственото лечебно заведение, което има собствена кръвна банка поради това, че е стратегически обект, а кръвната банка е много определяща за обема на дейност.

Стана ясно как са се промъкнали у нас заразените с К-19 от полета от Амстердам БЛИЦ TV

Така че се възползвахме от това преимущество, за да може да удовлетворим искането на множество излекувани доброволци с доказани антитела, защото не всички имат антитела.

Щабът пак с лоши новини за заразени и починали от К-19 сутринта на 30 април БЛИЦ TV

Вчера бе прелята прясна плазма, не замразена, което според нас носи преимущества. Това е първото преливане и не може още да се съобщят резултати – пациентът е афебрилен – няма температура и се чувства добре. За по-далечни резултати може да говорим следващите дни“, уточни ген. Мутафчийски.

БЛИЦ припомня, че китайски медици са използвали при лечението на близо 700 пациенти с коронавирус метода на вливане на кръвна плазма с антитела на вече излекувани пациенти.

Това заяви на 27 април на пресконференция ръководителят на отделението за инфекциозни заболявания в Първа болница на Пекинския университет, Ван Гуейцян, цитиран от световните осведомителни агенции.

"При лечението на болни с коронавирус наред с медицинските препарати Китай използва вливания на плазма, а също така метода за лечение със стволови клетки", каза лекарят и добави: "На близо 600-700 пациенти беше направено вливане на плазма и състоянието им се подобри. Стволови клетки бяха използвани за възстановяване на тъканите на над 200 тежко болни пациенти в Ухан."

Франция също вече започна да прави тестове с вливане на кръвна плазма. Едни от първите пациенти в страната дадоха свой "материал" за тестовете. Ще се пробва вливането на кръвна плазма, съдържаща антитела след преболедуване от вируса. 60 болни са включени в клиничните тествания.