Светлината в тунела е, че новите мутации не елиминират напълно действията на ваксините. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в ефира на "Денят започва" по БНТ. 

"Чашата определено е наполовина пълна, а не празна", добави тя. 

"Все пак има мутации, които могат да отслабят действията на имунизациите. Няма как обаче това да се предскаже", заяви Александрова. 

"Тези мутации, които отстъпват, се случват основно в хода на размножаването на вируса. Много голяма част от тях обаче на практика са неутрални", каза вирусоложката.

"Мисля, че Индия е един урок и едно предупреждение, че не бива да пренебрегваме вируса и е важно да сме реалисти. Важно е да се научим да се пазим и да живеем с него. Точно както пресичаме на зелено и не пипаме горещ котлон или ютия, така трябва да подхождаме към К-19", подчерта тя. 

"В Индия решиха, че са добили имунитет. Там хората започнаха да се събират", припомня Александрова.

"Трябва да се стремим към една стабилна ситуация, с един управляем вирус. Зелените коридори са надежден механизъм. Данните показват, че на 6-и май на всеки 100 души са дадени по 15 дози ваксини", каза тя. 

Еволюцията на вируса зависи донякъде и от нашето поведение. Все пак основните мутации възникват благодарение на разпространението му. Колкото повече се пазим или изграждаме антитела, благодарение на ваксините, толкова по-добре", каза тя. 

"Трябва да имаме повече от 80% имунитет, за да има колективен такъв в страната. Хората не трябва да се демотивират. Трябва да се стремим все пак към управляема инфекция. Колкото повече хора с имунитет, толкова по-добре. Така ще се минимизира и смъртността", смята тя. 

Според Александрова няма смисъл да се фокусираме върху тази цифра, която може и да се промени.

"Това число няма да е лесно постижимо. Това е много впечатляващ процент. Децата и юношите например не могат да се ваксинират, няма ваксина за тях. Освен това има и хора, които не желаят да се имунизират. Тъй че е добре да се стремим към 80% ваксинирани, но едва ли ще ги достигнем", каза тя.

По думите на вирусоложката всички фирми за ваксини работят усилено за модернизирането им. 

Според нея комбинирането на ваксини даже би могло да е положително и да спомогне за изграждането на по-силен клетъчен отговор. "Винаги трябва да имаме опция да смесим менюто. Все пак обаче към момента няма достатъчно данни за това", каза тя.