„Две са основните мерки срещу COVID - физическа дистанция и ваксина. Ваксините сериозно понижават риска от тежки усложнения и смърт, показват проучвания на Световната здравна организация (СЗО). 

Всички ваксини, които използваме, дават много силен имунен отговор. Хората, които са ваксинирани са защитени от сериозно заболяване, усложнения и смърт от коронавирус“, това заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в сутрешния блок на БНТ.

„Всички специалисти препоръчват хората, които вече са преболедували, да се ваксинират. За третата игла се обсъжда много сериозно. 

Целта е да се актуализира т. нар. „имунна памет“, за да може организмът ни да реагира достатъчно адекватно при среща с вируса“, каза тя като поясни, че в България трета доза все още не е препоръчана официално.

„Специалистката съветва всеки, който усети неразположение като повишена температура, кашлица или болки в гърлото, трябва да потърси лекарска помощ и да се дистанцира от контакти с други хора.   

Според симптоматика обаче диагноза трудно се поставя. 

Необходим е лабораторен тест. Делта вариантът на вируса по-рядко водел до намаляване на вкуса и мириса.

COVID не се страхува нито от топло, нито от студено време, той се разпространи в различни географски зони, всъщност в целия свят и е активен през всички сезони“, каза още проф. Александрова.