Александровска болница разполага с достатъчно предпазни облекла за около седмица-две. Това каза през bTV изпълнителният директор на лечебното заведение проф. д-р Костадин Ангелов.
 

По думите му след този период се очаква да пристигне екипировката, договорена от премиера Бойко Борисов от Турция, която вече ще може да гарантира безопасността за „изключително дълго време“.
 
Д-р Ангелов призова „да се спазва фанатична лична хигиена. Да се мият ръцете постоянно“.
 
По отношение на четиримата заразени с коронавирус у нас той коментира: „Хубаво е, че са в добро състояние, няма нужда от интензивно лечение в болнично заведение“.
 
По думите му заболяването не е особено опасна инфекция и тя може да бъде бъде контролирана, подобно на сезонния грип. Той подчерта, че едва 4% от заразените с вируса имат нужда от интензивно лечение. При 80% той минава без да бъдат проявени симптоми.
 
„Когато казваме, че хората трябва да си мият ръцете, те да го правят на 30 минути. Като казваме, че не трябва да се ходи по публични мероприятия, дискотеки, ресторанти, барове, да се спазва. А не всеки да си казва: „На мен не може да се случи“, заяви д-р Ангелов.
 
Той напомни, че най-застрашени от заболяването са възрастните хора над 60-годишна възраст. „Нека да ги пазим“, призова той.
 
Д-р Ангелов даде пример с Китай: „Мерките бяха драконовски, празни градове, празни улици, неизползване на градския транспорт. И вече вълната започна да спада“.
 
„Аз се надявам, че България ще се размине само с тези мерки. Ако инфекцията започне да се увеличава, мерките ще бъдат затегнати. Епидемиолозите командват какво трябва да се случи“, каза ще той.