От днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов започва проверки в болниците в страната, които отказват да разкрият легла за болни от Covid-19. "Инспекцията ще обхване и частните, и държавните лечебни заведения", заяви министър Ангелов и уточни:

"Всички, които отказват да разкрият легла - частни, държавни, след това ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения".

Гневният здравен министър отправи люта закана

В Народното събрание вече е внесена законова промяна, според която болници, които откажат да разкрият легла за лечение на пациенти с коронавирус, да не бъдат финансирани със средства от НЗОК.

"Ще намерим начин как да финансираме това, което те ще правят, ще извозват пациенти от домовете до лечебните заведения. Важното е пациентът да стигне до лечебно заведение", категоричен бе проф. Ангелов.

Министерството на здравеопазването обмисля и вариант, при който в транспортирането до здравни заведения на пациенти с Covid -19 да се включат и частни линейки. Очаква се днес министър Ангелов да се срещне с техните собственици.

БЛИЦ припомня, че също от днес служители на МВР, обучени за оказване на долекарска помощ и микробуси на ведомството ще помагат на екипите на столичната Спешна помощ при транспортирането до здравни заведения на пациенти с Covid-19.

До края на седмицата се очаква да стане възможно личните лекари да издават електронно направление за PCR изследване. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!