Свикнахме всеки ден да имаме информация по отношение на К-19. Информацията всеки ден ще се актуализира. Когато говорим за новия национален план. Той най-първо е национален, а не план на МЗ. Тоест, подхода е към всички в обществото, към всички институции. Второ, този план се отличава с това, че имаме отговорност от страна на областните щабове, които са във всеки отделен клъстър. 

Това каза в ефира на Нова тв професор Радка Аргирова, коментирайки новия план на властта за овладяването на К-19 и картата с различните области на страната, която ще бъде достъпна за всички граждани.

"Ако в Добрич трябва да се вземат мерки, това не значи че същото ще се случи и в Гоце Делчев. Има флексибелност. Трето има предвидимост. Така може да се следи тенденцията във всеки клъстер и могат хората да бъдат подготвени. Би трябвало от следващата седмица информацията да започне да се дава", обясни още тя. 

По думите ѝ, ако един клъстер се напълни с пациенти, те ще бъдат насочени към друг клъстер. 

"Това ще бъде направено централно от клъстера, от ръководство. Не могат да ви кажат иди си пътувай сам. Според плана такъв ресурс е предвиден.

Всичко е насочено към това, колкото се може повече да бъде обезпечено здравето на хората. Основният проблем при пандемията е късното идване на пациентите и когато дойдат лечението им става много трудно. Честно казано се надявам областите да не стигат до последното ниво", каза професорката. 

"Боя се от няколко неща. От това, че не се спазват най-обикновените мерки - маски, дезинфекция, разстояние. Боя се много за възрастните хора, особено, ако те не са ваксинирани, защото те са с множество заболявания. Здравната система трябва да бъде запазена и работеща и всичко да е предвидимо", допълни Аргирова. 

Що се отнася до децата и Омикрон, Аргирова каза, че се гледа световния опит. "При децата е много повече предаване вируса, отколкото самото заболяване. Те прекарат много леко и често не разбират. Те обаче имат баби, дядовци, родители , близки. В групите на най-малките (в детските градини) нямаме особени цифри, които да ни притесняват", добави тя. 

"Не съм чула за човек с три дози, който да е починал. Нито пък съм чула за починал човек именно в резултат на заразяване с Омикрон. В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и на Омикрон. Не е свършила вълната на Делтата и вече влизаме в Омикрон. Така или иначе повечето смъртни случаи продължават да се от Делта", каза Аргирова. 

Коментирайки, дали трябва да се премахне зеления сертификат, получаван на базата на антитела, тя каза, че това трябва да стане. 

Говорим за два вида сертификати. Идеята беше, че имаше много хора, които са прекарали срещата с вируса без да са болни, които са асимптомни, които се откриват в резултат на случайни тестове, че имат антитела и са прекарали асимптомно. 

От това нищо не произтича след това. Влизаме в четвърти месец на този зелен сертификат, но това важи само в България. В този смисъл трябва да отпадне. От 3 до 6 месеца започва да пада нивото на антителата. Това означава, че човек не е защитен, следователно той може да си направи ваксинация", обясни експертката. 

Според нея, трябва да има амнистия за хората с фалшиви сертификати, ако те поискат да си сложат ваксина. 

Професор Аргирова припомни, че най-голяма защита срещу К-19 се получава след трета доза. Тогава има повишение на титъра на антителата. При тези хора много леко протича К-19, категорична е тя. 

Професор Аргирова коментира и сценария с безкрайните бустерни дози срещу К-19. 

"Вече и в научната литература се появи такава идея, че трябва да се смени изобщо подхода, за да няма непрекъснати бустери. Затова трябва да се види колко устойчив е Омикрон. Сред вирусолозите има становище, че ако това не е последния , то той ще бъде един от последните. Ако това се окаже така. Възможно е срещу последния да се направи вече ваксина, която да осигури за много повече време защита", обясни тя. 

Срещу Омикрон ще са най-ефективни най-елементарните мерки, защото вирусът във въздиха губи способността си да заразява само след 20 минути, посочи Аргирова. 

Коментирайки протеста, организиран от "Възраждане" срещу К-19 мерките, Аргирова каза: "Много голяма част от тези хора, мисля че някъде 40-50%, ще се заразят. Как ще го прекарат е друг въпрос, защото не е тайна, че между тях има ваксинирани. Дървено желязо".