Нямаме яснота дали средствата за специалистите на първа линия ще бъдат изплатени след 1 април. Това каза в ефира на „Денят на живо” по NOVANEWS депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Асен Балтов.

По думите му с отпадането на мерките се планира и закриване на COVID отделенията в болниците, но те на места все още са пълни с пациенти.

„Спира се финансирането за тези отделения, никой няма яснота какво ще се случи. Сумите, които се изплащаха за работа при неблагоприятни условия не знаем дали ще ги получим. Всички, които работеха на първа линия, нямат яснота ще получат ли тези 1000 лева.

Има преговори между НЗОК и БЛС да не се дават за работа на първа линия, а като общи условия към клиничните пътеки. Центровете за спешна медицинска помощ, РЗИ-тата също нямат яснота за парите, които ще получават след 1 април.

От министерството казват, че трябва да се търсят някакви изостанали средства, за да бъдат компенсирани и изплатени парите, а такива средства няма”, обясни той.

Според проф. Балтов решението да отпадне изискването за ПСР тест при влизане в болница крие опасност от увеличаване на случаите на заразени през следващия месец.

Рано е да се радваме, че мерките отпадат, все още има доста активни случаи. С отмяната на извънредната епидемична обстановка ще замре и ваксинацията. Здравното министерство не направи достатъчно по тази тема. Освен това при първите налични достатъчни количества от препаратите в страната, ние не ги използвахме”, каза още той.

Проф. Балтов коментира и първите изминали 100 дни управление. „Държавата боксува, нищо не се предприе”, допълни депутатът.

По думите му приетите промени на първо четене в Закона за здравното осигуряване няма да са достатъчно за справяне с проблема с бежанците.

„Възстановяването на здравноосигурителните права не дава възможност за безплатно лечение. И сега се доплащат около 50%. Много от бежанците нямат тази възможност. Трябваше да се създаде фонд конкретно за тази цел”, смята той.

Относно идеята за премахването на личните лекари проф. Балтов коментира, че от това ще пострадат единствено пациентите.