Както БЛИЦ писа по-рано днес официално "Пирогов" се сдоби с нов шеф, а професор Асен Балтов написа емоционално прощално обръщение в социалните мрежи.
 
Припомняме, че проф. Асен Балтов бе освободен от поста директор на "Пирогов" от служебния здравен министър Стойчо Кацаров с обвинения, че е имало над 400 пациенти фантоми в болницата. Кацаров твърди, че е един от тях. В същото време лекари от "Пирогов" излязоха на протест в защита на проф. Балтов. Техните искания бяха за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров и управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев.

Днес в здравното министерство се срещнаха представители на "Пирогов" и Българския лекарски съюз. След срещата бе съобщено, че е постигнато съгласие по 4 въпроса, а именно - взаимно съжаление за разменените остри и обидни реплики и за създалото се напрежение, установените административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи, продължаване на доверието към лекарите от „Пирогов“ и необходимостта от реформа в здравеопазването. 

По този повод от БЛИЦ потърсихме проф. Асен Балтов за коментар. Ето какво каза той пред медията ни.

- Проф. Балтов, как ще коментирате резултата от срещата между Здравното министерство и лекарите от "Пирогов", Вие очаквате ли извинение?

- Мога да кажа, че съм леко озадачен от това, което е излязло от министерството. Към мен няма извинение, няма връщане назад. Това показва цялата несъстоятелност и незаконност на моето уволнение и че аз съм уволнен по политически, а не професионални причини.

- Тоест, ако се окаже, че твърденията на здравния министър д-р Стойчо Кацаров не са верни, няма да се върнете на поста?

- Има нов директор, той е вписан. Никой не е казал, че няма да бъде вписан отново Балтов.

- А какви са плановете Ви оттук нататък?

- Нямам планове за бъдещето. Да си почина добре, това ми е основният план пък после ще видим.

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ