10-дневното ограничаване ще даде резултат. Реално са минали само 5 дни. Не мисля, че и мерките са свръх сериозни. Това каза в сутрешния блок на Нова тв проф. Асен Балтов, шеф на "Пирогов".

Относно това, че сме на последно място в Европа по ваксиниране и на предпоследно място след Бангладеш в света, той каза: "Като лекар казвам, че правим всичко, което се налага.

При третата вълна са изключително адекватни действията на медиците и болниците у нас, лекуващи пациенти с К-19. Не може да се упреква медицинския персонал, че не си върши работата". 

"България бе на едно от челните места по сърдечно-съдови и онкологични заболявания след Чернобил. Със сигурност данните ни са по-точни от тези в съседните страни. Смятам, че съседките ни си занижават смъртността от ковид", уточни проф. Балтов.

"Коронавирусната инфекция е катализатор на хроничните заболявания. Диабетът също се катализира по този начин. Нацията ни имаше сериозни здравословни проблеми преди коронакризата и тези неща сега излизат наяве", каза още той. 

Ген. Мутафчийски разкри коя коварна болест покосява част от излекуваните от К-19 ВИДЕО

"Хората, които имат антитела, трябва да ги следят на всеки 6 месеца. Ако много спаднат антителата, рискът да се заразиш остава", предупреди шефът на "Пирогов".

"От следващия месец доставките на РНК ваксини за България се вдигат тройно. Очакваме и втората векторна ваксина да влезе. Надявам се, че след 10 април ще имаме по-сериозен обем от ваксини, които да ползваме", добави проф. Балтов.

Според него за кризата с ваксините у нас проблемът не идва отвътре, а извън България. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!