Проф. Буеверов: Тези храни разрушават черния дроб
Най-опасна е фруктозата, която се преработва в мазнини
Много хора страдат от неалхоколно омазняване на черния дроб, причината за което са излишните мазнини и захар в храната.
Професор Алексей Буеверов разказва за продуктите, чиято прекомерна консумация може да предизвика хронично заболяване на черния дроб.
Най-опасна е фруктозата, която се преработва в мазнини, а те на свой ред се отлага в черния дроб и предизвикват възпаление.
Професорът отбелязва, че хората много често консумират продукти с високо съдържание на такава захар, смятайки я за полезна.
Такива са, например, соковете. Фруктозата в тях е в най-вредната си форма – тя е разтворена, абсорбира се бързо и затова незабавно се преработва в мазнини.
Ако се прекалява с някои видове плодове, особено тропически, това също може да бъде вредно за черния дроб.
Лекарят съветва хората да бъдат особено внимателни при консумацията на мед, който е „абсолютен шампион” по съдържание на фруктоза.