"Няма как да избягаме от нова вълна на коронавируса през зимата". Това коментира в ефира на bTV зам.-директорът на "Пирогов" и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.

"Няма как да избягаме от нова вълна на коронавируса през зимата". Това коментира зам.-директорът на "Пирогов" и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.
 
Той смята, че единствената защита е ваксинацията, но малко хора се имунизират.
 
"Отдавам това на лятото и настроя да се почива, но и на още нещо - сниженото доверие в здравеопазването заради скандалите, свързани с болници в последните седмици. Освен това проверката, която тече в "Пирогов" също може да е причина за снижено доверие", коментира Габровски.
 
У нас едва 15% са получили две дози от ваксина срещу коронавируса.
 
Той коментира и плана за евентуална нова COVID вълна през есента. Според него има добри идеи, които обаче са трудни за реализация.
 
"Има добър фундамент, който стъпва на броя заболели в зависимост от цвета на зоната и мерките.

До колко реално реализацията ще се случи, кой може да ходи и не ходи на училище, ще срещне съпротива в неправителствени организации и някои групи хора.

Т.е. може да сме свидетели на мерки, които са разумни и полезни, но не срещат разбиране", каза още Габровски. 
 
Той е на мнение, че има несправедливост спрямо някои болници и особено "Пирогов". 
 
"Например в най-тежката ситуация има предвидени 200 легла в "Пирогов", докато болница със сходна структура трябва да отделят 90, 70 или 50, или въобще няма COVID легла, несправедливо е", смята зам.-директорът на "Пирогов". 
 
В момента в лечебното заведение има около 40 болни от коронавирус, 10 от тях са в интензивно отделение. Габровски допълни, че има две секции в "Пирогов" - подвижна и стационарна, а подадените от пациенти заявления за гласуване днес са 44.