Проф. Илко Гетов, който е българският представител в Европейската агенция по лекарствата, разкри в ефира на БНТ, че вече има достатъчно данни, че бременните не трябва да се притесняват от ваксините.

"Новите препоръки са, че вече има достатъчно данни, че ваксините не предизвикват никакви притеснения по отношение на бременни и кърмещи жени, и които планират репродуктивни процедури.

Има данни, публикувани от центъра за контрол на заболяванията, че жените, които са се ваксинирали преди да забременеят, и жените, които са се ваксинирали след като са забременели, няма никакво повишаване на риска от спонтанен аборт, от раждане на бебета с ниско тегло, преждевременно раждане и т.н. Което дава основания, че може да бъде препоръчано.

Разбира се с някои детайли, които са разписани в този протокол. Тази информация е достъпна на сайта на Европейската агенция по лекарствата.

Моля всички колеги внимателно да се запознаят с това, да прочетат препоръките, за да говорим консистентно в една посока - положителните неща, които се случват, и да отправим предупреждение тогава когато е необходимо към нашите съграждани", каза той.