Покачват се случаите, но България седи добре на европейската карта. Положението е по-сериозно в Южните страни. Ние сме с над 30 случая на 100 000 за две седмици, което означава, че имаме още време да влезнем в оранжевата зона, която е 100-250 на 100 0000 за две седмици. 

Това заяви по БНР професор Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. 

По думите на Христова, спрямо съседните ни страни в България положението е спокойно, но ние сме свидетели на плавно и непрекъснато покачване на случаите. Това увеличение генерира безпокойство. Ако така продължава, до две седмици ще влезем в оранжевата зона. До месец, месец и половина ще сме в пика на вълната. В момента сме в подножието. 

"В четвъртата вълна сме, с непрекъснато покачващи се случаи, благодарение на Делта варианта", добаяи тя. 

До седмица-две ще имаме над 1000 случая дневно, поясни проф. Христова. 

На въпрос, дали четвъртата вълна е дошла по-рано от очакваното, Христова отговори: "Не мисля, че е по-рано. Европейския център за контрол на болестите беше направил предвиждане, че до края на юли 50% от случаите ще се дължат на Делта варианта, а до края на август ще са над 90%. Ние ще ги стигнем до края на месеца. Закономерно повишаването на случаите се дължи на Делта варианта. Това е в целия свят". 

Тя добави, че до средата на юли 60-65% от случаите са били с Делта варианта, и 35% Алфа. Последните изследвания обаче показват над 90%, доминация на Делта варианта. 

"Той много по-лесно и бързо се разпространява между хората. Един човек заразява повече брой хора, той създава повече брой вирусни частици. Освен това, изследванията показват, че на практика два пъти по-често вирусът протича по-тежкоо и хората се нуждаят от хоспитализация. Иначе като цяло протича по същия начин, но рискът за по-тежко протичане е по-оголям", каза още Христова. 

"Категорично ваксините вършат работа, запазват висока ефективност, макар и малко по-ниска спрямо Алфа варианта. Ваксините показват максималната ефективност първите шест месеца, след това ефективността намалява. Но и тук има много какво да се каже - антителата намаляват, но кой е маркерът който трябва да следим, за да знаем, че човекът е изцяло защитен", категорична бе шефката на Центъра по заразни болести. 

Що се отнася до необходимостта от трета доза, според професорката, още няма единно становище относно третата бустерна доза. Държавите отличнички прецениха, че е минало доста време от предишната доза и голяма част от хората ще имат нужда от трета доза. Става дума за Израел и Германия. "Към момента може да се поизчака, за да имаме още изследвания. По-скоро при нас трябва да се мисли за ваксиниране на неваксинираните лица. 

Хората се страхуват от странични ефекти, а те са съвсем миниатюрни и са нищо пред самото заболяване от вируса. Хиляди хора с хронични заболявания вече са ваксинирани и притеснения не трябва да има", каза тя. 

Ако съм ваксиниран с две дози, мога ли да бъда преносител на вируса?. "Трябва да се знае, че ваксинирането многократно намалява шанса да можем да разпространяваме вируса. Тоест, не се изключва, но това е много рядко, защото много по-малък брой вируси може да се задържат на нашата лигавица и ние да ги разпространим. 

От една страна след ваксинация освен антителата, ние имаме и активизиране на Т-клетките. След това постепенно минава време, нашите антитела спадат, но спада и клетъчният имунитет. Тоест, до някъде те вървят паралелно. От друга страна имаме паметови клетки, те също са Т-клетки. Те пазят спомена за прекараната инфекция и при нова инфекция те много по-бързо ще почнат да се делят и ще унищожат вируса. 

Вирусът обаче междувременно мутира,. Това всъщност създава проблеми. Предвид промяната на вируса, антителата против предишния вариант, не могат да го блокират. Не са толкова ефективни", обясни Христова. 

Тя бе категорична, че задължително трябва да се ваксинира онези преболедували, при които защитата е отслабнала. 

Христова коментира и възможността за нов локдаун в държавата.

"Има изготвен план за реакция при съответна стойност на заболеваемостта. Планът подробно и практически да разписва как да се случат нещата, за да бъде овладяна кризата. Със сигурност никой не иска нищо да затваря, но ако случаите станат много и влезем в червена зона със сигурност ще има известни ограничения. Няма да има затваряне на градове и КПП-та. Сега обаче е момента да направят сметка какво се задава и как да предпазят себе си и близките си", каза Христова. 

Никой не може да предвиди колко ще бъде висока тази вълна. Така или иначе ни чака увеличение на случаите, заключи тя.