„Нещата с коронавируса следват своята логика. Не можеше да се очаква, че толкова бързо ще свърши всичко при условие, че става въпрос за среща с нов вирус“, това заяви кардиолог проф. Иво Петров.

„България много добре доказва, че мерките, които се вземат са изключително важни. Но в страни като Исландия, където градусите са ниски, смъртността е малка, а в Конго, където средната възрастова група е ниска, пак смъртността е малка. В Италия пък средната възраст е над 60 години и там починалите са много.

Възрастовият профил на население в България показа, че се представяме изключително добре. 

Сърдечно-съдовите заболявания пък са една от предпоставките за високата смъртност. Прагматично, ако подходим, трябва да гледаме смъртността за дълъг период, а не кратък“, призова кардиологът в сутрешния блок на БНТ.

От думите му стана ясно, че COVID-19 е неприятна инфекция, която предизвиква пандемична опасност. Развитието на вируса пък зависи от реакцията на организма на приемника. 

„Специфично лечение няма – ваксина, лекарство и т.н, заради това трябва да се набляга на нефармацевтични средства за лечението на коронавируса от типа на ултравиолетови светлини, озон и активни кислородни видове и т. н. Има много методики, които са доказано ефективни над 90%. 

Учени сензационно: Открихме ваксина срещу COVID-19!

Аз вкъщи имам ултравиолетова лампа, а в кабинета машинка за създаване на активни отрицателни йони, които обезпаразитяват средата. Добре е в големите учреждения и предприятия да се сложат подобни неща, а също така и у дома“, призна проф. Петров и допълни: „Епидемията извади на преден план въпроса за новите приложения на стари терапии“.

От думите му стана ясно, че както най-често се случва истината е някъде по средата. Тоест всички медикаменти, които в началото лекарите са им преписвали чудодейни средства, после са се усъмнили в тях.

Той бе категоричен, че информацията, че аржентински учени са разработили серум против COVID-19 от конска кръвна плазма, не е новина.

„Коне, крави, кучета се използват за създаването на антитела. 

Преди дни говорих с израелски професор, който експериментално е направил средство, от което минавайки през кръвта на животни, после пе наравят спрейове, които да се впръскват в носа и антителата в носоглътката да ни предпазват още от началото от коронавирус“, поясни медикът.

„Мерките на щаба бяха изключително навременни и правилни. Това го признаха и в световен мащаб. Но не можем до безкрай да живеем изолирани и животът да е спрял.

Може би след година поне 70% от нас ще бъдат по някакъв начин заразени или ще са срещнали коронавируса и ще са донякъде защитени. Това значи ли, че онези 30% незаразени трябва да ги карантинираме? Не, не означава.

Трябва да следваме развитието и логиката на пандемията. Оздравелите и починалите са двата изхода, които трябва да се следят за епидемията. Имаме увеличение на броя на заразените, но и стремглаво увеличение на излекуваните.

Пикът на COVID-19 бе на 20 април. От тогава има бавно, но постепенно и сигурно спадане на починалите по дни в световен мащаб“, категоричен бе проф. Петров.

„65% от нас за съжаление умират в даден момент от някакво сърдечно-съдово заболяване. Заради това една голяма част от хората, които имат К-19 имат и сърдечно-съдово заболяване. 

Не трябва панически да се страхуваме, ако се разболеем. Много хора се излекуват от коронавирус“, каза още кардиологът проф. Иво Петров.