Екип от нигерийски учени обяви откриването на превантивна ваксина срещу новия коронавирус. Това съобщиха местните медии, цитирани от "Анадолската агенция".

"Удовлетворени сме да доставим решение за такава глобална пандемия. Ние сме готови да направим всичко възможно и да превърнем ваксината в реалност", коментира ръководителят на изследователската група за COVID-19, д-р Оладипо Колаволе.

"Ваксината е истинска. Ние сме я тествали няколко пъти.

Тя е насочена към африканците, но също така ще работи и за други раси. Ще работи.

Това не е фалшива новина. Това е резултат от решителността ни. Отне ни много научни усилия", каза Колаволе пред репортери в университета "Аделеке" в нигерийския щат Еда в петък.

"Популацията на тези, които се нуждаят от ваксини, е повече от тази, която се нуждае от лекарства. Ето защо изследванията бяха насочени към ваксина", отбеляза той.

Колаволе каза, че неговият екип е работил много върху генома на вируса от проби от цяла Африка, за да подбере най-добрите потенциални кандидати за ваксина. 

Той добави, че ще са необходими минимум 18 месеца, за да се пусне ваксината за широко приложение, поради голямо количество изследвания, анализи и одобрения, изисквани от медицинските власти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!