Маймунската шарка се предава много трудно, няма нужда да се ваксинираме. Първият заболял, разнесъл вируса в Европа, е контактувал с 50 души, от които само един се е разболял. Това каза в интервю за Дарик проф. Тодор Кантарджиев, който е съветник по здравните въпроси в Столичната община.

Ваксина е имало срещу едра шарка, която е от същата група на маймунската, но всеки, който е на възраст под 42 години, не е ваксиниран. Причината е, че през 1980-а година ваксината спира да бъде поставяна, тъй като много трудно се е понасяла от някои хора.

В Африка има два вида маймунска шарка. При едната смъртността е до 10 процента, при другата – под 1 процент. За щастие, шарката, която се разпространи в Европа, е от втория вариант, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

„Това, което предизвика толкова безпокойство и внимание, е че заболяването се явява в държави, в които няма ендемично разпространение. Тоест, не можем да очакваме някаква природна огнищност сред дребните гризачи, които са естествен резервоар на заболяването. Какво обаче се оказа – заболява този, който е в много близък контакт.

Оказа се, че заболяването много рядко се предава с пръски при кашляне. Предава се обаче чрез човешката кожа, както и при контакт с предмети, бельо и пешкири. Разпространението в Европа се е случило при близък контакт на много хора, прекарващи весело свободното си време, включително и чрез контакти по интимен начин.”

За маймунска шарка вече има нова ваксина, която няма тежки странични ефекти и е безопасна, информира още специалистът.

„Не казвам, че ще се ваксинираме в скоро време с новата ваксина. Това са спекулации. Няма нужда. Тази ваксина предпазва над 80 процента от маймунска шарка, също така тя не защитава на 100 процента от едрата шарка, както старата. От старата обаче човечеството се отказа, защото има странични ефекти, особено при хора, които са извън детската възраст.”