Проф. Тодор Кантарджиев коментира настоящата ситуация с вирусите в България.

„Времето помогна тази година много. Случаите в София бяха сравнително малко и мина без епидемия. Трябва децата да са навънка, а не в моловете. Влажността на въздуха е много ниска, а причинителите на вирусите се ограничават. Грипната епидемия си отива. В област Монтана е единственото леко увеличение“, каза той в ефира на NOVA.

Той обаче отбеляза, че трябва да внимаваме с коклюша.

„Има кашлица, която продълъжава един месец. Но не трябва да се бърка със 100-дневната. На български казано магарешка кашлица или коклюш.

Преди 25 години се смени ваксината за коклюш. Тогава най-болеше като де убодат. Биеше се на плешката. Спазваше се правилото за „суха игла“. Сега още ме боли.

Новата такава защитава от 5 до 10 години. Това е причината да се получават пробиви. Неваксинираните кашлят много тежко. Магарешката кашлица е най-опасна за малките бебенца.

Хубаво е майките да са ваксинирани и по този начин ще дадат на новороденото имунитет в първите месеци. За да не стане късно, мама и антитела да няма.

При децата има пристъпи на кашлица. Те са от 10 до 20 на ден. Едно време като се разкашлят децата, през 30-те години на миналия век, ги качваха на аероплан над Софийското поле. И те преставаха да кашлят.

В момента в България са точно 14. Коклюшът е лятна инфекция и случаите ще се увеличат", добави още специалистът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук