От юни 2021 година проф. Тодор Кантарджиев е консултант на Столичната община за ваксинационния процес. Над 30 години работи в НЦЗПБ, като една трета от тях бе шеф на Националния център по заразни и паразитни болести, преди да бъде пенсиониран през юни. Той е бивш член на Националния оперативен щаб (НОЩ). 


Пред "Монитор" той разкри какво трябва да се направи, за да се предотврати разпространението на новия "Делта" вариант на коронавируса у нас и трябва ли да се затегнат мерките. 

- Проф. Кантарджиев, увеличава се броят на новозаразените и все повече области вече са в червено. Каква е вашата прогноза кога ще бъде пикът на тази COVID вълна?
- Преди две седмици казах, че в края на август ще имаме два пъти повече случаи и тази прогноза се сбъдна. Освен увеличаването на броя на новозаразените има няколко други смущаващи неща. Това,, което ме смущава, е сравнително бавно увеличаващият се брой на новорегистрираните случаи.

Второто нещо е, че някои области в страната, които имат ключово значение за разпространението на вируса и преценката на епидемичния процес, много дълго време се задържат около праговите стойности по План за действие при нова COVID вълна на министър Кацаров - 250 на 100 000 за 14-дневна база. Фактът, че във вторник случаите са по-малко от понеделник, също ме кара да мисля, че не са реални данните за броя случаи. Не казвам, че не се обявяват всички случаи.

Според мен много вероятно е доста хора да ползват бързи тестове, които закупуват от аптечната мрежа, констатират заболяване при себе си и се самолекуват.

Такива случаи не се обявяват. Министерството на здравеопазването трябва да направи нещо в тази насока, защото една такава скрита заболеваемост ще затрудни и без това неработещия и неизпълняван План за овладяване на пандемията.

- Според вас доколко ще нарасне броят новозаразени на ден при тази вълна?
- Прогнозите на математиците и опитът, който сме натрупали за година и половина, ни карат да се замисляме, защото броя болни през четвъртата вълна го постигнахме за много по-кратък период от време, отколкто например при третата вълна.

Това е силно смущаващо, защото четвъртата вълна в нашата страна се развива във време, когато имахме ваксини, дори имахме предостатъчно ваксини, когато имахме 100 златни летни дни на епидемично спокойствие без разпространение на коронавируса в обществото, които трябваше да бъдат използвани за имунизация на хората и за подготовка на системата.

Четвъртата седмица на август не е времето, когато да се правят някакви COVID зони и да се обещават някакви пари за доболничната помощ, без да се осигури добра работа и мотивация на персонала в спешната помощ и болниците. Нека да вярваме, че Господ ще е с нас и няма да постигнем нов рекорд новорегистрирани болни за ден. Имаме един милион имунизирани, има и преболедували.

Все пак имаме хора с изграден имунитет, които ще помогнат 4-тата вълна да не е много интензивна и с много голям брой случаи. Притеснителното е, че броят на случаи няма да се отчете правилно при тази вълна, защото за разлика от предишните вълни сега има бързи тестове по аптеките и хората сами си поставят диагноза и не се регистрират.

- Отново е висока смъртността...
- По брой смъртни случаи на седмична база сме на първо място в ЕС. Критикуваха ни, че е била висока смъртността през втория пик през есента на миналата година, когато нямаше ваксини. Ваксинацията започна по време на третата вълна. На българския народ беше обещано да нямаме смъртност през четвъртата вълна.

Не така е обективно в началото на четвъртата вълна. Да обяснят тези, които много разбират от смъртност, сега защо е така. Аз мога да обясня защо е така. Това е така, защото тези 100 дена не бяха използвани за ваксинация на населението.

Дори и да не се имунизираха по 35 хиляди души на ден, както беше в края на април и началото на май до идването на служебния министър, ами да се бяха ваксинирали по 20 хиляди, сега щяхме да имаме много повече ваксинирани хора.

Това е проста аритметика. Както имунизационната кампания на Кацаров беше невидима, така и мерките са невидими. Както казва неговата съветничка - нито рано въведени, нито късно въведени - просто невъведени.

- Министър Кацаров твърди, че пандемията е под контрол. Споделяте ли това мнение?
- Аз не споделям мнението на г-н Кацаров, че епидемичното разпространение на коронавируса в нашата страна е под контрол. Може би пандемията е под контрол в световен мащаб, може би това е имал предвид. Когато говорим за пандемия, това е заболяване, което засяга много страни. Може би това има предвид и за това наистина е прав - пандемията наистина в света се контролира, защото са поставени над 5 милиарда ваксини, но в нашата родина просто не се вижда да се контролира.

- Късно ли е за въвеждането на мерки?
- Надявахме се още юли да се вземат мерки, когато предупредих, че това са последните спокойни седмици. Когато мерки не се вземат навреме, ефективността им е много малка.

Психологическият ефект върху хората също е важен - много сериозно се разколебава тяхното доверие, когато мерките са взети късно и не се вижда техният ефект за седмица или две. Като специалист ви казвам, че ако сега започнат да се вземат някакви мерки и случаите продължат да се увеличават, хора с нездрав морал ще кажат – ето, виждате ли, въвеждането на мерките довежда до увеличаване на случаите.

Това неминуемо ще стане, когато мерките са закъснели. Ако не се въведат мерки, случаите ще бъдат много повече.

- Според вас какви трябва да бъдат мерките?
- Аз винаги съм бил привърженик на навременните и не крути мерки. Никога не съм бил привърженик на мерки, свързани с ограничения, затваряния и с мерки за намаляване възможността на движения на хора.

Никога не съм бил за това. Бил съм за мерки на хората да се обясни, че трябва да носят маски в градския, междуградския транспорт и че трябва да спазват отстояние, да правят всичко възможно навън и да правят така, че помещенията да бъдат много добре вентилирани.

- По отношение на Делта варианта може ли да кажете какво е по-специфичното при него като симптоми?
- Това, което е забелязано като промяна от нашите колегите и тези от чужбина, е тежестта на засягане на по-млади хора и някои характерни особености на клиничната картина, свързани с биологичното разпространение на вируса и голямото вирусно число или микробен товар, които се размножават в първичното огнище. За разлика от другите вируси и инфекции на дихателните пътища този вирус има две огнища на засягане.

Едното е носоглътката, където започва първичното размножаване на вируса, където количеството на вируса при Делта варианта е стотици пъти повече от британския и до 1000 и над 1000 пъти повече от уханския вариант. Именно това го прави много лесно разпространим. Затова наблюдавахме как в рамките на седмици по данни от секвенирането на Националния център по заразни и паразитни болести Делта измести другия вариант.

Видяхме как индийският вариант измести много по-бързо британския, отколкото британският измести уханския вариант.

Това е така, защото е по-заразен, с по-голямо количество вируси в горните дихателни пътища и това води до много по-голямо заразяване.

Оттук няколко извода: ползването на маски е още по-актуално, защото вероятността от заразяване е много по-голяма. Ползването на маски води дотам, че когато се заразиш, се заразяваш с по-малко вируси и няма това остро начало и бързо засягане на целия организъм. Това е много съществен момент. Маските си имат своето място за контрол на епидемията.

- Засега се предвижда учениците да стартират присъствено учебната година, трябва ли да носят маска в час децата?
- Аз съм против това малки деца в детската градина да носят маска. Против съм учениците да носят маска в час, но съм силен привърженик на две неща - проветряване на помещенията и, ако трябва, родителите, които има средства, да съберат по някой лев и да купят UV-C апарат за дезинфекция.

- Много се говори, че ваксинираните могат да се заразят и влязат в болница...
- В това отношение се говорят много големи глупости. 92% от хората, които са болни, са неваксинирани. Вероятността да влязат в болница имунизираните е много по-малка, отколкото при неваксинраните. Може да умре ваксиниран човек с пълен курс на ваксина, но това е много рядко. Именно това, че е много рядко и е много малък шансът да се случи, избягват да го казват антиваксърите.

Те казват: вижте колко болни има в Англия - да има, но в болниците няма почти никой. Казват - вижте колко болни има в Израел, но там има компактно живеещо население от ортодоксални евреи, които не приемат ваксините, и арабско население, което също не се ваксинира. Второ, вижте колко е смъртността и колко са болните в нашата страна и колко умират.

- Според вас необходима ли е трета доза ваксина, за да се засили имунният отговор срещу COVID-19?
- Третата доза ваксина може да стане законна само ако я приеме Европейският регулатор ЕМА и се смени кратката характеристика на продукта. Аз лично съветвам да го направят хората, които са показни за това - тези с някакво заболяване, свързано с имунен дефицит, както и хората в по-напреднала възраст.

Моето лично мнение е, че няма нужда да е масово, защото двете дози или преболедуването на заболяването, без да си лекуван с големи дози кортизон, води до един достатъчно напрегнат имунитет в продължение на години. Някои учени казват и до живот.