Който се връща от Гърция, да не се събира веднага с приятели , за да разказва колко е хубаво, а да изчака няколко дни, това посъветва проф. Тодор Кантарджиев като защита от варианта БА 5 на коронавируса.

Именно курортистите са тези, които пренасят новия вариант, както и българите в чужбина, които са останали блокирани по летищата заради стачки, смята специалистът.

Дали ще е вълна, вълничка или цунами, не мога да коментирам, това каза по БНТ той за увеличението на случаите на ковид. Проветряването е най-малкото, което хората могат да правят хората, за да се предпазят, добави професорът.

Кантарджиев каза също, че според него БА 5 е доминиращият вариант на вируса в България. Според него здравното министерство трябва да възстанови ковид зоните и системата за ваксинация.

Ние сме в колективния имунитет, но новите варианти правят т.нар. имунологично бягство, което значи, че и да си преболедувал, пак може да боледуваш, предупреди специалистът.

BA.5 е 30 пъти по-лесно разпространим от уханския, но за щастие преминава доста по-леко, обясни проф. Кантарджиев. Той допълни, че редом с коронавируса, трябва да се внимава с разпространението на вирусни и бактериални инфекции.

Професорът призова хората с придружаващи заболявания да си направят втори бустер, 7000 души вече са го направили през последната седмица, отбеляза Кантарджиев. Втората бустерна ваксина е редно да се постави четири или повече месеца след третата игла, обясни експертът. 

У нас се очаква през есента да има нова ваксина, която ще бъде ефективна и срещу BA.5 варианта, но Кантарджиев уточни, че тя няма да се прилага като първа доза.