Случаи на пневмонии и дори менингити след прекаран летен вирус. 

Жега, море, курорт и прекрасни условия за размножаване на десетки микроорганизми и бактерии. С ентеровируси и коксаки сякаш сме свикнали, но се оказва, че 10% е вероятността да се развие пневмония след летен вирус.

"Пневмонията е опасно заболяване. Не се ли познае, не се ли лекува правилно - може да бъде фатална", коментира за България Он Ер проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Симптомите са ясно изявени.

"Храчките сменят характера си, стават зелени. Температурата се повишава. Има затруднено дишане и болки в гръдния кош. Веднага рентген, преслушване и правилен антибиотик", обясни  професорът.

А след затворената ферма в Етрополе, заради случаи на Ку-треска, епидемиологът призова хората да бъдат внимателни. "Най-лесният начин за заразяване е разпрашаването на екскременти от болни животни. Трябва да се избягва вдишването на прах и винаги млякото да се консумира варено", каза още проф. Кантарджиев.

Той посочи, че въпреки липсата на новини, свързани с Ковид-19, вирусът все още е сред нас, но категорично протича по-леко. Опасност има за хронично болните, които развиват постковид синдром.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук