Много малко от приетите в болница в момента са с поставена ваксина. Оказва се, че поставянето на две дози ваксини има изключително силен ефект върху намаляване на броя на смъртните случаи и на тези с хоспитализация, което съвпада и с литературните данни. Ако сметнем в проценти, над 90% са тези, които са приети в болница и не са ваксинирани. Това заяви вирусологът и съветник на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова.

Според нея новите мерки, които ще влязат в сила от 7 септември, ще окажат влияние върху актуалната картина на заболеваемостта в страната.

"Разчитаме новите мерки да имат добър ефект, да намалят броя на заразените хора, което би намалило и броя на болните и тежките случаи. Мерките всъщност са това, което беше маркирано в Плана за реакция на пандемията, разбира се, адаптирано към сегашната ситуация", обясни професорът пред bTV.

Ето какви тежки К-19 ограничения влизат в сила до дни ДОКУМЕНТ

Проф. Кожухарова увери, че новата заповед на здравния министър не иска да стовари тежестта върху бизнеса, а всъщност дава един много голям шанс на всички отрасли, защото последният ѝ параграф сочи, че ако ако група хора - персонал и клиенти, е ваксинирана, преболедувала или има отрицателен PCR тест, тя практически не трябва да спазва никакви мерки.