"Грубо казано са 70% за постигането на колективен имунитет. Те зависят от качеството на хората и това по какъв начин общуват. Ако общуват по-малко или носят маските - тогава е 60%. Ако не посещават заведенията, може да падне до под 50%", заяви проф. Огнян Кунчев от Института по математика и информатика в БАН в предаването "Денят ON AIR". 

"Като няма лекарство, няма отърване, трябва да се слагат ваксините. Трябва да ваксинираме ударно. Чакаме лекарствата, ваксината е временно решение на проблема", подчерта той и показа графика с данни за ваксинираните на ден у нас. Според математическите сметки, с 20 хил. ваксинирани на ден ще достигнем колективен имунитет едва през април 2022 г. С 50 хил. на ден - през октомври 2021 г.

Проф. Кунчев посочи още, че и ваксинираните трябва да носят маски, тъй като и те могат да предават вируса безсимптомно. "Само 7% от населението на Ухан е било заразено.

80% от тях са без никакви симптоми. Имунитетът, който имат - антителата, започва да загасва след деветия месец. Значи хората, които са боледували у нас през октомври, ноември, декември миналата година, септември месец свършва", даде пример математикът.

И отбеляза, че числото, което се дава за броя на заразените на ден, трябва да бъде умножено между 3 и 6 пъти. Струва му се реалистично около 1,8 млн. българи да са се срещали с коронавируса.

"По-голямата част не ги знаем и те са тези, които заразяват. Това е коварството на този вирус. Надеждата е все пак ваксините частично да хващат и индийската мутация", каза още проф. Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

"Има хора, които искат, но не могат да се ваксинират. Организацията е лоша. Трябва да се прави пропаганда. В Западна Европа се рекламират. Ако оставим нещата без ваксинация, заразените ще стигнат 4000 на ден през октомври", предупреди той и припомни, че няма категоричен отговор на въпроса колко трае имунитетът след ваксинация.