Тази пандемия настъпва и ние трябва да се страхуваме от нея. Затова нека да сме толерантни, взаимно да се пазим и да сме отговорни.


Това заяви проф. Николай Младенов, началник на клиника по Анестезиология и интензивно лечение и Лекар на 2019 година, в телевизионно интервю.

„В една голяма болница има децентрализиране на отделенията. На запад има архитектура, оборудване и медикаменти във всяко отделение и това може да се направи. Ние създаваме интензивните легла от нулата, за да отговорим на потребностите на населението“, обясни той.


Той показа рентгенови снимки на пациенти с COVID-19, на които се виждат тежките поражения върху белия дроб.

„Прави впечатление бърза агресивност, наблюдаваме изключително тежки белодробни аномалии, отколкото през март и април. Белите дробове на пациентите с COVID-19 бива опустошен. Всеки може да изтегли късата клечка“, коментира той.

Проф. Младенов цитира данни на НОЩ, според които в София са обявени официално 116 интензивни легла за 2-милионен град.


„Заповедта на министъра е несериозна. Как можем ние да спрем приема на тежко болните пациенти, за да настаним COVID пациентите. Няма как да смесваме и потоците в лечебното заведение“, поясни лекарят.

„В нормалните държави се дефинира някаква мярка за поведение, която се спазва безусловно. Ние проявяваме емпатия (съчувствие) към болните, проявете я и към лекарите“, завърши проф. Николай Младенов.