Нов локдаун, около 15 октомври, прогнозира само преди няколко седмици математикът от БАН проф. Огнян Кунчев в студиото на Bulgaria ON AIR.

"В началото на учебната година моделите ясно показаха, че нещата ще се усложнят и ще ескалират по неприятен начин. Локдаунът започна далеч преди моята прогноза, започнаха локални локдауни. 4% от паралелките в София са карантинирани. Този гъвкав локдаун, който осъществява образователното министерство, е много подходяща форма", каза проф. Кунчев в "България сутрин".

"Ако в момента има 800 карантинирани паралелки, това са около 20 хил. ученици. Ако не бяха карантинирани, щяха да се заразят. Умножете по 3 родителите, които те заразяват - 60 хил. Щяха да заразят и други паралелки. Едно 70-80 хил. най-малко щяха да се заразят", даде пример математикът от БАН.

Той обърна внимание, че започва застудяване на времето, което е много силен фактор за ескалиране на процеса. А гъвкавите мерки щели да успеят да се противопоставят на вируса. Най-доброто е гъвкав локдаун, убеден е проф. Кунчев.

"Делта вариантът е много по-агресивен и заразен, по-тежко се кара. Подвариантите няма да са много по-тежки или по-леки", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му всички контактни точки трябва да се затягат, а единствено в метрото хората си слагали маски, защото там имало кой да ги гледа. В заведенията трябва да се отдалечат отстоянията между масите, смята той.

"Средноседмично имаме по 2300-2400 заразени и няма начин броят им да не се качва. В момента имаме заети почти 500 интензивни легла, хоспитализациите гонят 6000, а има ограничение от 9000 Ковид легла. Има материал от поне 3 млн. души, които не са ваксинирали и не са го прекарали. Аз съм ваксиниран, но след петия месец се обади, макар и слабо. Хванах Ковид и понеже съм ваксиниран го изкарах леко - за 5 дни", обясни проф. Кунчев.

Той е на мнение, че няма да достигнем 7000-8000 заразени дневно при налагане на гъвкави мерки.