Имаме три пъти по-ниско ваксиниране спрямо Португалия, на първо място в света сме по брой починали от COVID-19. Това заяви пред БНТ проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

Тя показа графики на НСИ за брой смъртни случаи за миналата година.

"Ноемврийската и декемврийска вълна миналата година преживяхме със 125% увеличена смъртност. 2021 година вървим нагоре по смъртност. На седмична база имаме два пъти повече смъртни случаи спрямо миналата година. Това е много обезпокоително и много страшно", отбеляза тя. Проф. Петрова опроверга и твърденията, че ваксинираните заразяват в еднаква степен, когато са безсимптомни носители на COVID-19.

По думите ѝ държавата е трябвало да вземе мерки и одобрява въвеждането на "зеления сертификат". Ако има някакъв пропуск, това е, че се въведе толкова късно, през юли и август всички трябваше да се ваксинират, коментира Петрова.

Според нея зеленият сертификат действа - за 2 дни имаме над 40 000 ваксинирани.

Тя обвини политиците и медиите за циркулиращите в обществото конспиративни теории. Допълни, че най-добрият имунитет е след преболедуване и последващо ваксиниране на по-късен етап.

Ваксините са напълно безопасни, каза Петрова. Тежкото протичане на COVID-19 е опасното, каза още тя.

За третата доза препоръча това да става по препоръка от специалист, тъй като има хора, за които е противопоказно.