Математикът Николай Витанов анализира ситуацията с развитието на пандемията от коронавируса у нас. Той показа и карта, на която най-сетне има зелена област от К-19. Ето какво написа в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 31 май 2021 г.

Обстановката се развива според очакванията. Базовото репродуктивно число днес е 0.874, което е една добра стойност за началото на седмицата. Обхвата на заразата продължава де се свива, тенденцията е за намаляване на броя на активните и случаи и спад под 20 000. Здравната система се разтоварва.

Параметрите за смяна на тренда имат много ниски стойности, не се вижда да върлуват нова варианти на вируса на територията на страната. Броят на смъртните случаи се очаква да спадне до 20-на на ден (не и днес обаче).

Днес на прогнозната карта има зелено. Наближаваме точката на шарана. Няколко коментара по многобройните въпроси, на които не мога да отговоря на
всичките поради липса навреме

1. Кога ще достигнем точката на шарана? Когато 14-дневната карта стане зелена. В момента не е но сме се запътили натам.

2. За какво трябва да внимаваме в момента? Да не си внесем нови варианти ва вируса от чужбина (това на жаргон при мен го норичаме дълъг пас от чужбина). Още трябва да спазваме елементарни мерки за самосъхранение, като миене на ръце и т. н. Като ходя по улиците, виждам, че народът се е поотпуснал. Нормално е, обаче не бива съвсем да се охлабваме. Миналата година изтървахме шарана.

3. Защо не давам повече числа? Нямам много време да пиша, имам много друга работа. Освен това има много колеги, които биха могли да дават собствени интерпретации на ставащото. Не искам да привличам прекалено много внимание. Затова - кратко и ясно. Желая здраве и вирусът да ви заобикаля.