"Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020 е 110.9%, а до края на месеца има още доста време. Откъдето следва простичкият извод, че приказките за успешно управление на ковид-кризата са силно преувеличени", това заяви математикът проф. Николай Витанов по повод разпространението на коронавируса у нас.

Въпреки смъртоносната съпоставка той направи и няколко добри прогнози. По думите му нещата към края на месеца могат да се "разведрят" - новозаразените и починалите на ден ще станат по-малко, но и за декември трябва да бъдем внимателни.

"Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 18 ноември 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

В следващите няколко дни ще ви запозная по подробно с трите сценария за развитие на пандемията. Хейтърите се тръшкат, че и те можели да го кажат това. Ей сега ще ви покажа, защо не могат. Но най-напред

Закон на Витанов за хейтърския цикъл:
Мнението на хейтърите се мени циклично през следните 3 фази
1. Му-ха-ха-ха, глей го тоя кви ги плещи
2. Ти ли шъ ми каиш на мене бе, туй не може да бъде.
3. Ъ-ъъ-х, че то туй аз откога си го знам и аз можех да го кажа.

При група хейтъри няма синхронизация на цикъла, тоест може да са на различни фази различните хейтъри по едно и също време.
Така, подсладих ви настроението и сте готови за малко математическа горчивина.

Текущо устойчивият сценарий е: броя на новите случаи пада под 2000 на ден в края на месеца, а броят на починалите пада под 100 на ден в края на месеца.

Коментари по това
1. Нали забелязвате, че в сценария има числа. Които хейтърите не разбират защо са такива. А никой не вижда по-далеч от избора, който не разбира, казва лелята от "Матрицата" , за чиито очи големи кютеци падат. Е, друго си е да имаш очите на оракула.

2. Кое е важното за нас число. Отговор - 2000. Защо? Под 2000 дифузното разпространение започва да спира, а спре ли веднъж, не е лесно да тръгне отново (АКО ИМАМЕ АКЪЛ В ГЛАВАТА, А АКО НЯМАМЕ, СИТУАЦИЯТА Е ДРУГА).

3. Текущо устойчив - какво е това. Всеки сценарий има устойчивост. От морето възможни сценарии един е устойчив, а другите не са. Но този, който е устойчив не е устойчив вечно. Или, както казва лелята от "Мартицата": всичко което има начало, има и край. Витанов си има методология за следена на устойчивостта на сценария. И ви казва

ТОЗИ СЦЕНАРИЙ СЕ ОЧАКВА ДА Е УСТОЙЧИВ ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА. КОЙ ОТ ТРИТЕ СЦЕНАРИЯ ЩЕ Е УСТОЙЧИВ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ, ЩЕ ВИДИМ В НАЧАЛОТО НА ДЕКЕМВРИ.

Цикълът може да почва. Фаза 1: Му-ха-ха-ха, какви ги дрънка тоя.

Базовото репродуктивно число днес е 0.953. това означава, че бавното свиване на обхвата на заразата се очаква да продължи и тая седмица. Броя на активните случаи, вече знаете и заедно очакваме, да падне под 110 000 и да се насочи към 100 000. Понеже е над 75 000 обаче, здравната система е претоварена, както ресурсно, така и от гледна точка на човешкия фактор.

Но нещата вървят към подобряване. Но се сещате, че ви писах, че така ще стане и че приказките за тотален локдаун ще почнат да отшумяват. Един Витанов остана с неговото
ТОТАЛЕН ЛОКДАУН ДО ИЗБОРИТЕ - ЙОК.

Изборите още не са свършили, а заради това ЙОК запомнихте добре какво съм казал, нари така. Защо така? Едуард Бърнейс знае.

Статистика за смъртността (данни от сайта https://coronavirus.bg/)
Починали в края на октомври - 23 999
Починали до 17 ноември 2021 - 26 840
Починали ноември 2021 - 2841 – (за 17 дни)
Починали за ноември 2020 - 2560

Смъртност досега за ноември 2021 в сравнение с ноември 2020: 110.9%, а до края на месеца има още доста време.

Откъдето следва простичкият извод, че приказките за успешно управление на ковид-кризата са силно преувеличени", написа проф. Витанов.

БЛИЦ уточнява, че днес служебният здравен министър Стойчо Кацаров, назначен от Румен Радев, си постави оценка, че "се е справил с COVID кризата у нас".

"Ето ги и картите за днес. Веднага да кажа за муха-ха-чите. Тези карти са консервативни. Очакваните промени в тях са по-бавни от тези в живота. Такава е методологията.

Виждате, че новините са добри. На картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването ситуацията не се е променила много от вчера. 12 области не са на ниво 4. Обстановката в Източна България се подобрява. Западна България ще трябва да почака. Виждаме, че нещата не са хомогенни. Оттук, трудно ще се наложи тотален локдаун.

Нито в Източна България ще го оценят, нито в Западна. И- изборите още не са свършили.

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост не е толкова оптимистична, но и тук имаме разведряване. Броят нови случаи на 100 000 население се очаква да продължи да спада.

Картата на риска съгласно нашата методология ни казва обаче: Всичко това добре и до края на месеца се очаква да се разведрява ситуацията, особено със смъртността, но внимавайте. Вчера ви писах, че днес една област ще стане червена. Всички познахте коя ще е тя. Ето виждате ли, в пандемията има детерминизъм. И вие, като минахте кратък курс на четене на тия анализи, почнахте да ги усещате нещата.

И пак да пиша.

Тъй, че правете, каквото има да правите, но се пазете.

Стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително).

И не забравяйте най-важното - 3 шарана дистанция.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да в и заобикаля", написа още проф. Витанов в личния си фейсбук профил.