Безвредно пушене няма – опасни за белите дробове са дори електроните цигари. Това каза пулмулогът д-р София Ангелова по повод Световния ден без цигарен дим.

„Консумацията на тютюн започва да намалява в развитите страни, но се появяват нови устройства.

Тези бляскави и модерни електронни цигари, който заливат пазарите, също не са безвредни. Мит е, че пушим безвредни устройства.

Напротив – независимите изследвания показват, че те са точно толкова вредни, колкото са вредни и цигарите“, обясни тя в сутрешния блок на bTV.

Д-р Ангелова обясни, че в един пълнител на електронна цигара се съдържа пропилен гликол и глицерин – вещества, които се подлагат на термогенна деградация. В резултат на това се отделят опасни за организма вещества.

Използването на тези устройства не води до отказване на цигарите. Когато се борим с тютюнопушенето, целта е да премахнем този т.нар. сукателен рефлекс. При пушене, независимо от устройството, човек съхранява този рефлекс.

И когато погледне цигарата, този рефлекс се включва автоматично. Или иначе казано устройствата не помагат в отказването на цигарите“, каза още тя.

Специалистът обясни също така, че при изследване на белите дробове на пациенти, пушещи електронни цигари, открива, че дишането им не се подобрява, а се влошава. Тя припомни и едно изследване, в което се казва, че „вероятно след години в медицината ще се говори все по-често за хронична обстроктивна белодробна болест (ХОББ), причинена от модерните устройства за пушене“. Ето защо посланието на СЗО е, че безвредно пушене няма, допълни още тя.

„Другият голям проблем е т.нар. пасивно пушене, когато човек седи в компанията на пушач. През 2009 г. беше доказано, че в тютюневия дим на една стандартна цигара има 8400 токсични вещества“, каза още пулмологът.

Според д-р Ангелова да спреш да пушиш, означава да бъдеш свободен.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук