В третата вълна на коронавируса има повече засегнати бременни жени. По данни на експертния съвет към здравното министерство са зачестили и тежките случаи сред родилките, пише BG On Air.

Радостина Дуковска разбира, че е заразена с Ковид-19 в напреднала бременност. Тогава 37-годишната жена е в 24-а сугестиционна седмица. 

"Имах в началото много висока температура , болки в мускулите, главоболие, обща отпадналост, след това започнах да кашлям. Имах задух. Задухът ми продължи към 4-5 дни", разказва Дуковска.Жената изкарва вируса средно тежко. Лекарите я съветват да остане в болница, но тя отказва.

"2 седмици общо взето бях болна. Не можех нито да се движа, нито да се храня, но си останах вкъщи, след което бременността ми продължи абсолютно нормално", споделя Радостина.

Бебето на Радостина идва на бял свят 2 седмици по-рано от определения термин, защото инфекцията се отразява върху плацентата.

"Високата температура и инфекцията бяха причината за множеството калцификати на плацентата, но слава богу плацентата успя да предпази плода и в крайна сметка бебето се роди с антитела. Много висок титър - 270 му беше титърът на антителата, което е доста високо", разказва Дуковска.Случаят на Радостина не е единичен. Третата вълна на коронавируса засегна много бременни, по данни на националният консултативен съвет към министерството на здравеопазването. Повечето от тях - с дихателна недостатъчност и тежка пневмония. Няма данни за предаване на вируса от майка на новородено. Налице е само предаване на антитела. 

"Те са основно 2 вида - глоболин М и Ж. Имуниглобинът Ж е установено, че може да се предаде от майка на новородено, като не бих казал, че той предпазва, но при всички случаи дава малко по-голям имунитет", заяви проф. Асен Николов.

Лекарите съветват бременните жени с Ковид-19 да търсят по- рано лекарска помощ.