Безразборното пиене на витамини може да се окаже опасно, ако не знаем кога да спрем да ги приемаме - това предупреждават специалистите, предава БНТ.

От самото начало на пандемията стана ясно, че има витамини, които помагат на имунната система срещу COVID-19. Тези витамини започнаха да се купуват в пъти по-често.

Селен, цинк, витамини D и C - COVID-19 ги направи в пъти по-търсени.

"Витамин D близо 5 пъти повече се продава спрямо миналата година. Селенът също се продава 3 пъти повече", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Във витамините и минералите не би имало нищо вредно, ако идват от храната.

"Чрез храната не можем да ги предозираме, но можем да ги предозираме чрез хранителни добавки", обясни доц. д-р Лалка Рангелова.

Или иначе казано - ако пием витамин D "профилактично" и не сме го спрели вече месеци наред, то и този витамин може да се окаже вреден.

"Токсичен за черния дроб, за бъбреците, за сърдечно-съдовата система. Нищо прекалено не е добро, дори и с един витамин C не трябва да прекаляваме. Ако приемаме вече по-големи количества от 2 грама на ден, това вече е рисково за нашия организъм, най-малко за камъни в бъбреците", допълни доц. Рангелова.

Освен в дозата рискът е и в продължителността. И затова специалистите съветват кога и за колко време да приемаме витамини профилактично.

"Да бъде през есенния период, съответно през ранната пролет и да бъдат кратки курсове. Не повече от един месец. Не трябва да бъде без знанието най-малко на личния ни лекар", категорична беше доц. Рангелова.

Защото иначе цената, която плащаме, за да сме здрави, може да ни излезе скъпо, ако прекалим.