Правителството на Южна Корея реши да удължи строгите мерки за социално дистанциране до 14 февруари поради възможността за нови случаи на коронавирус в навечерието и по време на честването на Лунната Нова година, предават световните осведомителни агенции.

Заместник-министърът на здравеопазването и социалните грижи Канг Дае Хо заяви по-рано, че страната може да бъде погълната от нова вълна на пандемията. Карантинният режим може да бъде коригиран за една седмица, в зависимост от развитието на ситуацията.

Сега столичният регион на Южна Корея въведе четвъртото ниво на социално дистанциране по петстепенна скала, а в други региони - ниво по-малко. В Сеул, провинция Кьонги и град Инчхон, събирането на повече от четирима души остава забранено.

Заведенията за хранене приемат посетители до 21:00, след което те могат да работят в режим на доставка или за внос. Храмовете работят онлайн, разрешени са само неделни служби на пълен работен ден, в които не могат да бъдат запълнени повече от 10% от местата. Забраната за работата на барове и нощни клубове остава.

През изминалия ден в Южна Корея са регистрирани 305 нови коронавирусни инфекции, общият брой инфекции от началото на пандемията е 78 508. 431 души са изписани от болниците в края на лечението и освободени от карантинния режим, общо 68 309 пациенти са се възстановили.