Направихме проучване сред персонала, за да установим каква част са преболедували и ваксинирани. Общо около 67% от персонала отговаря на изискванията за сертификат в момента. Това заяви д-р Атанас Атанасов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Александровска“ в студиото на БТВ.

Според него заставането до легло на болния без гаранции, че няма да донесе зараза, е в противоречие с етиката на медицината.
Има осигурена възможност на три места в Александровска за тестване с антигенен тест: „Наблюдаваме засилен интерес към ваксинирането от страна на персонала“.

По думите му е възможно да се стигне до дефицити на медицински кадри, които да обслужват болните: „Проблемът не е толкова в преформатирането на болницата. Основният проблем е свързан с осигуряването на 24-часова медицинска помощ“. Към момента има само едно свободно реанимационно легло.

Д-р Атанасов увери, че няма да бъде върнат пациент от болницата. По темата за спирането на плановата дейност каза: „Насочваме ресурсите там, където има най-голяма необходимост. Трябваше да насочим екипи към COVID болните“.

Като основен проблем определи това, че пациентите постъпват в болница в много тежко състояние: „Това е една от причините за висока смъртност в болниците“.

„Ние сме в локдаун. Тези мерки със зеления сертификат на практика отлагат локдауна за хората, които са ваксинирани и преболедували“, каза д-р Атанасов.

„Ние сме във война с невидим, но много агресивен противник. Както всяка война и тази взема много жертви. Ограничения трябва да има. Налагането на зеления сертификат е изключително демократична мярка за  налагане на локдаун“, категоричен беше той.