Инсинуациите, че "Пирогов" ще фалира, са недопустими и политически незрели и то от устата на министър, който трябва да оправи здравеопазването. Това заяви на извънреден брифинг в "Пирогов" шефът на болницата Валентин Димитров.

"Колегите бяха притеснени, че няма да могат да си вземат заплатите заради фалит. Това са хора, които спасяват човешки животи. Това е първата голяма опасност пред нас", подчерта той. 

"Втората опасност е, че хората вече се притесняват дали, като дойдат тук, ще получат адекватна медицинска помощ и това, за което са дошли", опасява се той. 

"Инсинуациите са ясни. За времето, през което аз съм начело на тази болница, дружеството е на печалба. На 27 юни 2020 година постъпих на работа. До 31 октомври т.г. имаме над 1 млн. печалба", каза той.

Димитров призна, че не чувства никаква вина. 

"Преписаните на мен загуби са за минал период от време", каза той бесен, с треперещи ръце

"Тези всички хора с труда си, вдигнаха заработката на "Пирогов" с 10 млн. Когато някой напднеи обижда болницата, обижда тези хора в бели престилки, които спасяват човешки животи. Ние не сме престъпници. Аз съм тук да ръководя процес, не да извършвам престъпления", подчерта той.

Той обеща да даде на медиите всякакви таблици и отчети на болницата. Димитров каза, че ще помоли прокуратурата да влезе в "Пирогов" и да провери него и болницата. Той ще поиска такава проверка да направят Асен Василев и одитни органи. 

„Не съм викан в министерството, не са ми правени препоръки. Оказван ми е методичен натиск. Не съм съветван“, каза той.

„Не мога да намеря връзка между нищо. Политиката е различна игра от това при нас. При нас е живият живот. Моята позиция за Мустафа Емин, включително и тогава, беше че не искаме скандал. Всеки родител може да допусне грешка от притеснение за детето си. Възможно е. Тез хора работят под постоянен стрес. Всеки ги заплашва с нещо. Там нямаше да има скандал, ако хората бяха диалогични. Аз извиках ДБ с цялата им етична комисия, преди да стане скандалът и им казах „хора, това са нещата, дайте да направим нещата интелигентно, защото няма нужда от скандали и бунтове“, каза той.

По думите му хората от ДБ за били възпитани, но е настъпило мълчание после.

„Моите морални виждания и политическата игра са две различни неща. Нали знаете, че Дяволът чете Евангелието“, добави той.

Според него атаката е на лична основа от страна на проф. Хинков. Той добави, че много политически лидери са му се обадили, за да го подкрепят. 

"Обадиха ми се от лявото пространство, от дясното, от центъра. Няма да говоря с имена умишлено, за да не забравя някого. Получихме подкрепа от много места", каза той и посочи лекарите зад него добавяйки: 

"Тези хора са спасили живота на толкова много граждани на България и важни личности, че благодарността и подкрепата няма политическа принадлежност в случая", каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук